Fincsa-nindzsa

Lecsó - Dobd össze vacsira!

2021. július 13. - fincsanindzsa

Szerintem még sosem csináltam lecsót, de napok óta ezen kattogok. Már elképzeltem és pontosan tudtam milyen ízt akarok érezni a számban. Legyen egy kicsit füstös a paprika miatt, de nem lehet belőle kihagyni a kolbászt és a bacont sem. Persze, ha valaki tojással szereti, azt is tehet hozzá. Majd talán holnap, mert 5 adag készül ebből a mennyiségből, pasiknak, lehet, hogy csak 3-4 szer jut belőle.

Mivel ez a Pasik a konyhában, ezért azt az ismerőst kérdeztem meg, akinek a legjobb a lecsója és persze pasi. Mert lecsóban a pasik a bajnokok. (Ezzel a recepttel Ti is bajnokokká váltok, na meg jóllakottá, az tuti)

 

Hozzávalók:

2 nagy fej vöröshagyma
1 kiló lecsópaprika
1,2 kg paradicsom
20dkg bacon
15dkg lángolt kolbász (mehet simán valami intenzív f@sza kolbász bele)
1,5 teáskanálnyi füstölt pirospaprika (jó a sima is, de ez sokkal pikánsabb ízt ad neki)
só, bors (ízlés szerint, sóból több mint gondolnád)
1-1,5 teáskanálnyi oregánó (először egy, aztán lehet kiegészíteni)
max 1 deci víz
2-3 evőkanál zsiradék

4fefa0d9-32e3-4f0b-8e2e-cb6b7a824006.JPG

Első lépésként mossuk meg a parit és a paprikát. A paprikát csumázzuk ki, majd vágjuk hoszzában ketté, végül kb centis szeletekre. A parit félbe, megint félbe és harmadokra.

1.) A zsiradékot forrósítsuk fel - most sertészsírt használtam, mert pont 3 kanálnyi volt a hűtőben és a doboz csak foglalta a helyet - majd dobjuk rá a felkockázott hagymát. Pirítsuk üvegesre közepesnél erősebb lángon.

2.) Kanalazzuk rá a piros paprikát és forgassuk össze.

3.) Mehet rá a bacon és a felkarikázott kolbász is. 

4.) Majd a feldarabolt paradicsom és paprika is.

5.) Fűszerezzük. És keverjük össze.

6.) Mehet rá egy kevés víz. (1 decinyinél ha többet öntetek rá, akkor túl sok leve lesz).

7.) Kevergessük meg, fedjük le és főzzük közepes lángon tovább.

8.) Néha keverjünk bele és kóstoljuk meg, hogy jó lesz-e az összhatás. Só, oregánó mehet még bele, ha szükséges. Nekem még hiányzott belőle. 

9.) kb. 30-45 perc alatt összefő, de ha úgy látjuk ez z idő nem elég, akkor főzzük még egy kicsit, amíg besűrűsödik. A sűrűség legyen a mérvadó!

img_5013.jpg

Üthettek rá tojást is, szelhettek hozzá néhány vastag szelet, friss kenyeret, ahogy a legjobban szeretitek.

Ha vegák vagytok, használjatok kókuszzsírt, és mellőzzétek a bacont és a kolbászt, úgyis szuper lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr2316626230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2021.07.15. 16:59:47

Ha ilyen sok paradicsommal készítjük, biztosan nem kell rá vizet önteni, magától is eléggé lucskos lesz. Nálam az arányok mások: kicsit több a paprika, mint a paradicsom. Zsír helyett füstölt szalonna sütésével kezdem, a pörcöt kiveszem és tálaláskor a lecsó tetejére teszem.

fincsanindzsa 2021.07.15. 17:30:57

@laci_52: Nagyon köszi Laci! Látod, hogy tényleg látszik, hogy még sosem főztem lecsót? :) Minden tipp jól jön! Jövő héten így próbálom ki, annyira rákattantam. :)

szkepi 2021.07.30. 06:41:19

vizet soha!!!!!!!!!

fincsanindzsa 2021.07.30. 09:46:40

@szkepi: :) amásodik adagba már nem tettem, mert nem igényelte.
süti beállítások módosítása