Fincsa-nindzsa

Szabolcsi almás máktorta - avagy az Ország tortája 2012

2012. augusztus 20. - fincsanindzsa

A mai sztárvendég, amitől még aludni sem tudtam, olyan izgatott voltam. Az ORSZÁG TORTÁJA. Tegnap a biztonság kedvéért elmentünk Veszprémben, a Kokó cukrászdába megkóstolni, ha már ott készítették a díjnyertes máktortát. Könnyű dolgom van, ugyanis veszprémi vagyok. Gyerekkoromban a Kokó cukrászda volt a nagy kedvencem, de érdekes, bármennyire is imádtam az ízeit, mostanában már nem nyűgöz le annyira, mint korábban. Sőt a fagylaltok igazi csalódást okoztak, mert köze nem volt a megadott gyümölcsízhez. De térjünk vissza a tortánkhoz. Edináék „követelték”, hogy meg szeretnék kóstolni a tortát, de nem akárhogy, hanem azt, amit én fogok elkészíteni. Így nem volt más tennivalóm, kénytelen voltam az „erőszaknak” engedni. Kicsit félek tőle, mert a tortalap 6 lapos, és szép vékony volt tegnap, és ezt nekem is le kell utánoznom. A mértékeket át kellett számolnom, mert kisebb tortaformát használtak, ezért én a sztenderd 26 centi átmérőjű tortaformára is kalkuláltam, a krém mennyiségét kicsit megnöveltem, mert a recept szerint előírt sajnos nem volt elegendő. Mindig zárójelben fogom megadni a 26 centisre vonatkozó értékeket. 

Hozzávalók

Tészta

12 (14) tojásfehérje
33 dkg (40dkg) kristálycukor
20dkg (25dkg) darált mák + kb. 5dkg darált mák a torta bevonásához
10dkg (15dkg) porcukor
7dkg (8dkg) édes morzsa
13dkg (16dkg) hámozott, reszelt alma
2 citrom reszelt héja

Krém

8dl (9.5dl) tej
16dkg (18dkg) kristálycukor
10dkg (11dkg) étkezési keményítő vagy 2 (3) csomag vaníliás pudingpor
4 (5) tojássárgája
fél vaníliarúd
30dkg (35dkg) min. 30%-os tejszínhab

Almatöltelék

55dkg (65dkg) hámozott, reszelt alma
6dkg (7dkg) teavaj vagy margarin
6dkg (7dkg) kristálycukor
6g (7g) őrölt fahéj
1 mokkáskanál zselatin
1 citrom

Először reszeljük le az almát, és daráljuk meg a mákot. Mivel a mák zsíros, ezért szükséges hozzá porcukrot is adnunk miközben daráljuk. Mérjük ki az édes morzsát, és keverjük össze a mákot, a morzsát, az almát, és a reszelt citromhéjat.

1_93.jpg2_60.jpg3_29.jpg

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd ha betesszük sülni a tésztát vegyük vissza 180 fokra és légkeverésesre állítsuk a hőmérséklet levételével. (Bármennyire is azt írja más recept, hogy 200 fok kell a tésztának, felesleges, ugyanis csak fehérjét tartalmaz, így rövidebb a sülési idő.)

Ha ezzel elkészültünk, verjük fel a tojásfehérjét, hogy legyen tartása. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot és olyan keményre verjük, hogy a hab ne csöppenjen le a kanálról.

Ha a hab elkészült, a mákos masszát keverjük bele széles mozdulatokkal, hogy a habot ne törjük össze.

Béleljük ki a tortaformát sütőpapírral az alábbiak szerint: Ha csatos tortaformát használunk, az egyenletes tésztához a sütőpapírt tegyük a forma aljára, és utána szorítsuk rá a csatos résszel. A feleslegessé vált sütőpapírt vágjuk le. Öntsük bele a tésztát és kb. 25 perc alatt süssük készre. Közben hústűvel ellenőrizzük megsült-e a tészta. Ha nem ragad a tűre, akkor megfelelő. Mivel sütöttünk egy 26 centis formának való mennyiséget is, ezért tapasztalatból a sülési idő talán néhány perccel több, mint ami a 22 centishez szükséges.

Mivel 6 lapot kellene sütni a tortához, az egyszerűség kedvéért – és feltéve, ha elég ügyesek vagyunk – 2 tortát süssünk, majd 3 egyenlő részre vágjuk szét. Ha nem vagyunk elég bátrak, akkor 3-at készítsünk és akkor csak 2 felé kell vágni a lapokat.

A krémhez egy kevés tejet, a keményítőt vagy a pudingport és a 3 tojás sárgáját keverjük csomómentesre. A maradék tejet forraljuk fel folyamatos kevergetés mellett a cukorral és a vaníliarúd kikapart belével. Apránként adagoljuk hozzá a keményítős tojásos masszát, és további kevergetés mellett sűrűre főzzük.

Ha a krém kihűlt, verjük keményre a habtejszínt, olyannyira, hogy megálljon a kanálon a hab. A tejszínt és a krémet robotgéppel keverjük homogén állagúra, majd tegyük félre.

Az almás tölteléket készítsük el, amíg a vaníliás krém hűl. Reszeljünk le a hámozott almát, és vajon pároljuk meg, fahéjjal, a cukorral és a citromlével. Azért locsoljuk meg a facsart citromlével, hogy ne barnuljon meg az alma. Egy teáskanál zselatint fél deci vízzel keverjünk csomómentesre, forraljuk fel, majd keverjük bele az almás töltelékbe. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

A tésztát 6 lapra vágjuk szét, majd kezdjük el megtölteni. Az almás krémet 2 részre, a vaníliásat 4 egyenlő részre osszuk szét. 3 réteg vaníliás és 2 réteg almás krémet kenünk a lapok közé.

4_18.jpg

Az első lapot a vaníliással kenjük meg, méghozzá olyan vastagságúra, mint amilyen vastag a tésztánk. Erre helyezzünk egy újabb tésztalapot, majd kenjük meg a kihűlt almás töltelékkel, és borítsuk be egy újabb lappal. A rétegezést egészen odáig folytassuk, amíg csak egy adag vaníliás krémünk marad a torta bevonásához.

5_6.jpg

Ha a krémmel bevontuk a tortát, utána az oldalát és a tetejét is szórjuk meg darált mákból. Pogácsaszaggatóhoz hasonló kiszúrót használhatunk sablonnak, így szép formában tudjuk megszórni a tortát.

6_4.jpg

1 almát hámozzuk meg, vágjuk negyedekre, szórjunk rá egy kis cukrot és pár csepp citromlevet, majd pároljuk meg. Ha az alma kihűlt, vékony szeletekre vágjuk fel, majd az egyik végét mártsuk bele a mákba. 

7_4.jpg

Végeredmény: isteni finom lett, meg merem kockáztatni, hogy jobbra sikerült, mint a Kokó cukrászdáé. 

Másnap, amikor ettünk belőle, akkor sokkal finomabb volt, mint egy rövid pihentetés után, frissen fogyasztva, hiszen az ízek kellően összeértek. Valamint az állaga is jóval szilárdabb, hiszen a krémnek is volt ideje megdermedni. Ismétlésgyanús :)

Ismétlés tapasztalata: csak végszükség esetén helyettesítsük a keményítőt vaníliás pudingporral, mert íze nem lesz olyan jó, mint gondoltam és számítottam rá. Valamint a pudingporos verzióhoz plusz 3 evőkanál porcukorral is szükség van.

8_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr794721621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása