Fincsa-nindzsa

Cseresznyés meggylekvár

2016. június 27. - fincsanindzsa

Vasárnap gyorsan hazalátogattunk a családomhoz, és most épp anyukám volt lekvárfőzésben. Pontosabban már csak a kész lekvárt kellett tesztelnünk. Ugyanis cseresznyés meggylekvárt főzött. Először vonakodtam milyen is lehet, de annyira királyul sikeredett, hogy gyorsan lementünk és szedtünk cseresznyét, meggy meg volt otthon, így mikor este hazaértünk, nekiálltam megfőzni a lekvárt. Bevallom őszintén, szerintem az idei év leghosszabban elkészülő lekvárja ez. Nem is azért mert a magokat kellett pirgálni. Az előkészítés gyorsan ment, mert tavaly beszereztünk egy meggymagozót, ami maga az álom. Így 3 kiló gyümölcsöt kb. 10 perc alatt kimagoztunk. De maga a főzés, hát az eltart egy ideig. Kb. 2 óráig. A végén már feladtam és raktam bele lekvárfixálót, vagy minek is nevezzem, mert feladtam a sűrűsödéssel vívott harcot, ő nyert.

Megjegyzés rovat: alaposan nézzétek meg, maradt-e esetleg mag a gyümik között, ugyanis ha összeturmixoljuk, elég kemény csalódás áldozatai lehetünk, a fogorvosunk így is vastag pénztárcáját pedig még tovább duzzaszthatjuk.

Hozzávalók

1,7kg – 1,7kg meggy és cseresznye (nettó súlya kb 1.5kg – 1.5kg lesz)
1kg cukor (de inkább 80dkg-val kezdjétek, ha pedig az egészségesebb verzióját szeretnétek enni, eritritet használjatok, ott 70dkg-val indítva elegendő, nehogy túl édes legyen)
2 csomag Haas quittin lekvárzselésítő (végszükség esetére) vagy szalicil tartósítás céljából

A cseresznyét és a meggyet alaposan nézzük át és csak a legszebb és ép szemek kerüljenek a lekvárba. Mossuk meg őket, akár többször is, majd pirgáljuk ki a magokat. Lustaság fél egészség, ezért a meggymagozó a lehető legjobb ötlet volt tavaly, mert nem fogja meg a gyümölcs a kezünket, időhatékony, és nem mellesleg nem pazarlunk el gyümölcshúst.

1_138.jpg

2_94.jpg

Tegyük fel főni a gyümölcsöt, de előtte turmixoljuk össze. 

3_56.jpg

Forraljuk fel a gyümölcsöt, majd adjuk hozzá a cukrot és egészen addig főzzük, amíg a leve nagy része el nem fő, és besűrűsödik. Tesztként egy kistányérra néhány kanállal merjünk és hagyjuk kihűlni. Ha nem folyós az állaga, akkor helyén vagyunk és lehet az előzetesen kifertőtlenített üvegekbe tölteni a lekvárt. Ha még nagyon leves főzzük csak tovább. Nekem közel 2 órára volt hozzá szükségem. Figyeljünk arra, hogy a keletkező habot kanállal óvatosan merjük le róla.

Kb. 4-5 üveg lekvár készül belőle, 4-6 decis kiszereléssel.

Ízlések és pofonok, ezért az eltevésre is két megoldás van: forrón tetőt csavarni rá, és fejreállítani néhány percre, majd hagyni kihűlni. Vagy kimerni az üvegekbe, utána lefedni egy tányérral és megvárni, amíg kihűl. Utána lehet a tetejét rácsavarni.

4_40.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr785387180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása