Az elmúlt időszakban nem volt túl nagy szerencsém a süteményekkel. A cukrot a karamellizálás helyett kicsit megégett, a kekszet igénylő süti avas volt, majd a gyömbéres tallérral egy örökkévalóságig tartó küzdelmet folytattam. Mivel nem vagyok hozzászokva, hogy nem sikerül semmi, amit elsőre készítek, nagyon szomorú voltam miatta. De megtanultam, hogy a karamellizálásnál az aranyszín nem barnás, valamint a kekszet meg kell kóstolni használat előtt.
Hozzávalók:
10dkg darált keksz
4dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2ek. kakaópor
meggybefőtt vagy fagyasztott meggy kiolvasztva
4ek. sárgabaracklekvár
1 üveg rumaroma
kókuszreszelék
Ha nem darált kekszet veszünk a boltban, akkor egy aprító segítségével daráljuk porrá. Ezt keverjük össze a porcukorral, a vaníliáscukorral, a kakaóporral, majd a lekvárral dolgozzuk össze, hogy a tészta teljesen összeálljon.
A meggyet áztassuk a rumaromába. A bátrabban használhatnak helyette rumot is, kb. fél decinyi mennyiséget. Felhasználás előtt néhány órát áztassuk, hogy magába szívja a nedűt.
Kb. diónyi gombócokat csípjünk le a tésztából, a tenyerünkkel nyomjuk szét, és a közepére helyezzünk egy-egy szem meggyet, majd formázzunk belőle gombócot és forgassuk meg kókuszreszelékben.