Amikor tavaly belecsaptam a lecsóba, az egyik első sütim volt, amit elkészítettem. Akkoriban kezdtem szakácskönyveket és mindenféle keverem-kavarom magazint vásárolni, hogy mindenféle földi jóval kápráztassam el a barátomat és a kolléganőimet, nagy örömükre :) Imádom a citromot, és ez a fanyar kis krém igazán meg tudja bolondítani az embert, amikor csak egy kis hűsítő finomságra vágyik, de épp fagyi nincs kézközelben...bár a kép elég elfuserált, azért az íz mindenért kárpótol :)
Tészta:
6 evőkanál liszt – 6 evőkanál kristálycukor – 6 tojás – reszelt citromhéj – fél sütőpor – vaníliás cukor
Krém:
5 tojássárgája, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag pudingport, 4dl tej, 1 csomag vaníliás cukor – 30 dkg vaj – 2 citrom leve + az egyik héja – 15 dkg porcukor
Tészta:
A tojások sárgáját és a fehérjéket szétválasztjuk. A tojás sárgáját habosra keverjük a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük. A habosra vert sárgájához hozzákeverjük a lisztet, a sütőport és a citrom héját, és óvatosan fakanállal belekeverjük a kemény habot. A sütőt előmelegítjük, egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe egyenletesen elsimítjuk a tésztát és 180 fokos sütőben 10-15 percig sütjük, hogy aranybarna legyen. Sütés közben ne nyitogassuk, mert a tészta összeesik. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és 2 csíkra vágjuk. A krémmel töltve egymásra rakjuk a lapokat.
Citromos krém:
A krémhez a tojássárgáját simára keverjük a cukorral, a pudingporral és 2dl tejjel, majd a maradék tejet egy lábosban felforraljuk, és hozzáadjuk az elkevert sárgás részt. Sűrű krémmé főzzük, hagyjuk kihűlni. A vajat a citrom héjával, a citromlével és a porcukorral kihabosítjuk, majd a pudinghoz adva tovább keverjük. A piskótalapokat a krémmel összetöltjük, úgy hogy kívülre is hagyunk egy kevés krémet. Hűtőbe tesszük dermedni, tálaláskor citrom- vagy lime-karikákkal díszíthetjük.