Fincsa-nindzsa

Hideg meggyleves

2012. június 21. - fincsanindzsa

Tikkasztó hőség esetén ajánlott. A mai nap elengedhetetlen kelléke. Isteni.

Hozzávalók

2 liter víz
80dkg meggy
2dl tejszín
3.5 dl tej
1.5dl vörösbor
6dkg liszt
csipet só
20 dkg kristálycukor
1 citrom
fahéj
szegfűszeg
egy egész vaníliarúd kikapart belseje

2 liter vizet, egy csipet sóval és egy kevés cukorral feltesszük főni. Közben kimagozzuk a meggyet. Amikor felforrt a víz, a kimagozott meggyet belerakjuk, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, a meggy 1/3-át szitán fakanállal átpréseljük. A lisztből és tejszínből habarást készítünk, majd behabarjuk vele a levest. (A levesből néhány merőkanállal adjunk a habaráshoz és keverjük homogén állagúra. Addig hígítsuk, amíg teljesen krémes és csomómentes nem lesz.) Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citrom héját és levét, hosszában vágjuk szét a vaníliarudat és kaparjuk ki a belsejét, a fűszereket, helyette mézeskalács fűszerkeveréket is használhatunk, amely intenzívebb ízhatást biztosít. Hozzáadjuk a tejet és a bort, és készre forraljuk.

Teljesen hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe. Hidegen fogyasztandó, tálaláskor nyomhatunk rá egy kis tejszínhabot, és szórhatunk rá őrölt fahéjat is.

1_30.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr524603660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zuzmó 2012.06.23. 13:59:43

Mi is szeretjük a hideg meggylevest, kánikulában én még egy gombóc vanília fagyival is megbolondítom tálaláskor. A gyerkőcök imádják :))

fincsanindzsa 2012.06.24. 21:30:43

nagyon jó ötlet, mindenképp ki kell próbálni! köszönöm :)
süti beállítások módosítása