Tikkasztó hőség esetén ajánlott. A mai nap elengedhetetlen kelléke. Isteni.
Hozzávalók
2 liter víz
80dkg meggy
2dl tejszín
3.5 dl tej
1.5dl vörösbor
6dkg liszt
csipet só
20 dkg kristálycukor
1 citrom
fahéj
szegfűszeg
egy egész vaníliarúd kikapart belseje
2 liter vizet, egy csipet sóval és egy kevés cukorral feltesszük főni. Közben kimagozzuk a meggyet. Amikor felforrt a víz, a kimagozott meggyet belerakjuk, és puhára főzzük. Amikor megpuhult, a meggy 1/3-át szitán fakanállal átpréseljük. A lisztből és tejszínből habarást készítünk, majd behabarjuk vele a levest. (A levesből néhány merőkanállal adjunk a habaráshoz és keverjük homogén állagúra. Addig hígítsuk, amíg teljesen krémes és csomómentes nem lesz.) Hozzáadjuk a cukrot, a reszelt citrom héját és levét, hosszában vágjuk szét a vaníliarudat és kaparjuk ki a belsejét, a fűszereket, helyette mézeskalács fűszerkeveréket is használhatunk, amely intenzívebb ízhatást biztosít. Hozzáadjuk a tejet és a bort, és készre forraljuk.
Teljesen hagyjuk kihűlni, majd tegyük a hűtőbe. Hidegen fogyasztandó, tálaláskor nyomhatunk rá egy kis tejszínhabot, és szórhatunk rá őrölt fahéjat is.