Elérkezett az idő, hogy végre kiposztolhassam a várva várt Ostoros kalács receptjét. Akik olvassátok, a többség már kóstolta, hiszen a mamám ipari adagokban készíteni, hiszen „nem ettől hízunk”! De döntsétek el inkább ezt Ti :)
Hozzávalók
tésztához
60dkg liszt
3 tojás sárgája
5dkg élesztő
3-4dl tej
reszelt citromhéj
kevés kristálycukor (kb. 3ek.)
só
1-2ek. olaj
kakaós töltelékhez:
20dkg margarin vagy teavaj
20dkg porcukor
2-3ek. kakaópor
A tésztához az élesztőt futtassuk fel egy kevés langyos tejjel és cukorral, majd a lisztet dolgozzuk össze a tojássárgájával, a cukorral, csipetnyi sóval, a maradék tejjel, olajjal és a felfuttatott élesztővel. Reszeljünk bele citromhéjat is. Meleg helyen, letakarva dagasszuk meg.
Keverjük ki a kakaós tölteléket: a szobahőmérsékletű vajat dolgozzuk alaposan össze a porcukorral és a kakaóporral, robotgéppel.
A tésztát osszuk 6 egyenlő részre, sodorjuk őket olyan hosszúra, mint a gáztepsink hossza, és kenjük meg a kakaós krémmel (ezt is osszuk 6 egyenlő részre), végül 2-2 kisodort tésztát csavarjunk össze.
A kalácsokat helyezzük sütőpapírra kibélelt tepsibe, a tetejét kenjük meg tojással.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő, süssük így 10-15 percig, majd vegyük le a hőfokot 160 fokra, és 20-25 percig süssük még. Mivel mindenkinek más a sütője, ezért érdemes kitapasztalni.