És jöjjön a hétvégi ínyencség, ami biztosan nem okoz csalódást!
A recept egy könnyelmű ígéret nyomán készült, és ismét egy idegen tollként való villogás mintapéldánya. Ugyan nem a recept a másé, hanem ezt kivételesen nem én készítettem. De így sokkal autentikusabb. Ennek megfelelően több receptet rakok majd fel, melyet a nagymamám vagy az anyukám készített, a jól bevált hagyományoknak megfelelően.
Ha Rákóczi túrós, akkor én ezt szigorúan a bonbonok készítésénél szoktam felhasználni. Méghozzá fehércsokiba töltve. Talán a legnépszerűbb bonbonom ez. De most nem bonbont reklámozunk, hanem a leendő férjem által készített sütit. Lehet, hogy a képeken nem jön át, de az illata isteni :)
Hozzávalók
Tésztához
30 dkg liszt
20dkg margarin
10dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Töltelékhez
50 dkg túró
10dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint egy kevés citromlé
ízlés szerint mazsola
1 zsemle belseje apró kockákra vágva
barackíz
Tojáshabhoz
4 tojás fehérje
20dkg kristálycukor
A lisztet szitáljuk meg és keverjük össze a hideg margarinnal. Gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon meg. Trükként a kezünk jéghideg vízben mossuk meg előtte. Miután egyneművé vált, hozzáadjuk a többi hozzávalót és összedolgozzuk. amikor a tészta elkészült, négyzet alakúra formázzuk, és a hűtőbe tesszük egy fél órára pihentetni.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint: A túrót összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom levét, a felkockázott zsemle belsejét, kevés citromlevet és a megmosott és lecsepegtetett mazsolát. Összekeverjük, és a hűtőbe tesszük.
A pihentetett tésztát fél centi vastagra és négyzet alakúra nyújtjuk. Ha a tésztánk ragad, két sütőpapír lap között nyújtsuk fél centi vastagságúra, így nem kell további lisztet hozzáadni. A sütőpapírral együtt helyezzük egy gáztepsibe és előmelegített sütőben 180fokon, légkeveréses üzemmódban süssük aranybarnára. Vigyázzunk, hogy a szélei ne süljenek túl barnára, mert a tésztánk akkor megszárad, és ha kihűlt megkeményedik.
A tölteléket kenjük az elkészült tésztánkra. Tegyük vissza a sütőbe, melyet 150 fokra állítsunk. Süssük szilárdra.
Amíg ez megsül, a tojásfehérjéhez apránként adagoljuk a cukrot és robotgéppel keverjük keményre. Akkor van kész, amikor a cukor elolvadt, és a keverőszárakat kiemelvén, a tojáshab csúcsosan válik el.
A tojáshabot habzsákba töltjük és rács alakú mintát húzunk a túró közepére és 140 fokon megsütjük. Miután elkészül, a rácsok közé baracklekvárt nyomunk, szintén habzsákba töltve.
Tálaláskor forró vízbe mártott recés késsel szeleteljük.