Még mindig nem jutottam el a receptek végéig, hogy a meglepetésbulihoz mindent feltöltsek, de most igyekszem behozni a lemaradást. Mivel még aktívan vizsgaidőszak van, valami pótcselekvésre szükség van, ergo mindig kell valami indokot találni, hogy ne épp a tananyaggal kelljen foglalkozni – remélem ezt a posztot anyukám nem olvassa :)
Most sincs másképp, inkább az elmaradást hozom be, és népszerűsítem a blogom, hiszen a vizsgákig még 2,5 nap van! Természetesen, ha a hétköznapokra készítenénk, akkor nem kell ilyen ipari mennyiséget készíteni, ugyanis itt a 25-30 főre adtam meg a mennyiségeket.
Hozzávalók
25 tojás
4-6 ek. tejföl
1 csomó petrezselyem
só
bors
mustár
A tojásokat főzzük meg, ha van lehetőségünk, olyan edényt használjunk, amibe szorosan egymás mellé tudjuk állítani a tojásokat.
Forrástól számított 10 percig főzzük őket, majd teljesen hűtsük le.
Ha a tojás már hideg, akkor pucoljuk meg. Én mindig bénáztam, és elég ormótlan tojások kerekednek belőle. Lehet, hogy ezt már ismeritek, de én most találkoztam vele először. A tojásokat óvatosan végiggörgetjük az asztalon, hogy apróra törjön a héja. Ezek után az aljánál lazítsuk meg és szépen el tudjuk távolítani a héját úgy, hogy ne sérüljön a tojás.
Ezután vágjuk félbe, és óvatosan kanalazzuk ki a tojás sárgáját. A fehérjét helyezzük el egymás mellett egy tálcán, és ezt töltjük majd vissza a sárgájából készült keverékkel.
A tojássárgáját keverjük össze egy evőkanálnyi mustárral, kezdetben 3-4 evőkanálnyi tejföllel, vágjuk hozzá egy csokor petrezselyem zöldrét, sózzuk, borsozzuk meg. Ha túl sűrű, akkor lazítsuk tovább tejföllel, hogy krémes, ám nem túl folyékony állagú legyen.
Hagyjuk egy fél órát állni, és ízesítsük még, ha szükséges, majd kanalazzuk vissza a tölteléket a fehérjébe és díszítsük petrezselyemmel.
Ehhez fogyasszuk franciasalátát, legalábbis nekem ez a kedvencem hozzá.
Ha további partifalat ötletre van szükséged:
http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2013/01/06/hogyan_keszuljunk_egy_25-30_fos_meglepibulira