Fincsa-nindzsa

Medvehagymás-sonkás levelescsiga

2013. április 21. - fincsanindzsa

Reggel a Szimpla Piacon (https://www.facebook.com/SzimplaPiac) kezdtem a napom, mert már régen is voltam, be is kellett szerezni néhány finomságot, illetve az egyik hölgynek adósa voltam sok-sok üveggel, és végre törleszthettem.

Az üvegekért cserébe, hadakozás ide vagy oda, nem volt mese, kaptam egy csokor medvehagymát. Aztán vettem mellé egy medvehagyma pestót is, hiszen minden újdonságot ki kell próbálni.

Egész úton hazafelé azon gondolkoztam mit is készíthetnék belőle, ha sem nem levest, se nem pogácsát v agy kőrözöttet. Végül, mire már szinte mindennel végeztem, kipattant a fejemből, hogy csigákat fogok csinálni belőle. Természetesen a kisboltban leveles tészta nincs, a másikban meg kártyán nem lehet használni, szóval akkor egy gyors körre kiugrottam az Auchanba. Gyors bevásárlás, ízkreálás gondolatban :)

És végül mi is lett belőle? Hamarosan megtudjátok!

Hozzávalók:


1 csomag medvehagyma
15-20dkg gépsonka
2-3 ek. tejföl
10-15dkg sajt
1 leveles tészta (Tante Fanny)

1 egész tojás

Nekem Tante Fanny a kedvencem, még Bartal Sanya javasolta az egyik Chefparade-s kurzuson, és azóta csak ezt használom, ha nincs kedvem tésztázni.

"Hatalmas" előképzettséget igényel a feladat végrehajtása: a művelet legelején melegítsük elő 200 fokra a sütőnket, a levelestészta lapot terítsük ki egy deszkán. A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral. Csíkozzuk fel a sonkát, a medvehagymát pedig aprítsuk fel. Reszeljünk sajtot.

1_56.JPG

A kiterített leveles tésztát kenjük meg tejföllel, a sonkát vágjuk csíkokra és úgy szórjuk meg vele a tésztát, hogy az egyik hosszabb szélén két ujjnyi csík maradjon ki, mert úgy könnyebb lesz "összeragasztani". Szórjuk rá a medvehagymát, majd a sajtot is és a hosszabbik oldalon, ahova jutott a feltétekből bőven, kezdjük el óvatosan felcsavarni úgy, hogy közben görgetjük le róla a zsírpapír szerű csomagolását. Itt játszik majd nagy szerepet, hogy az egyik oldalát nem pakoltuk tele minden finomsággal, mert így legalább könnyen le tudjuk zárni a tésztát. Finoman nyomkodjuk meg a tésztát, hogy összeragadjon és ne nyíljon szét, ahogy felemeljük.

Kezdjük el 1,5-2 centi vastagságú szeletekre felkarikázni és a tepsibe egyenletes távolságra (3-5centi) helyezzük el őket, és kenjük meg a tetejét-oldalát a kikevert tojással. Egy rúdnak megfelelő "csiga" belefér egy tepsibe. 

2_41.JPG

Kb. 30 perc szükséges ahhoz, hogy aranybarnára süljön a tészta.

A tejfölt ne ízesítsük se fokhagymával, se sóval, mert a sonka miatt elég sós lesz a végeredmény.

3_27.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr95237655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2013.05.18. 16:20:53

Rendkívül gusztusos! Egy fölvilágosítást kérnék: mi az, hogy levescsiga? Nem magában kell megenni, hanem leveshez való? Nekem roppant ízletesnek tűnt csak így is.

fincsanindzsa 2013.05.18. 16:44:31

:) hát az a bizonyos levesbe való csiga, szimplán egy "apró" de látványos elírás. Szalagcímként roppant kellemetlenül. Így maradjunk annál a verziónál, hogy levelestésztából készült csiga. (Köszönöm az észrevételt!)
süti beállítások módosítása