Fincsa-nindzsa

Lime-os vodkás eperlekvár

2013. június 08. - fincsanindzsa

Mivel általában nagy mennyiségű lekvárt szoktam elrakni, ezért ha rápörgök, akkor nincs megállás, és a hedonista énem felülkerekedik rajtam. Nem volt ez az eperlekvárnál sem másképp. Egy über-brutál receptet találtam, méghozzá eperlekvár lime-mal és vodkával. Elég menőnek tűnt, és mivel vodka mindig van otthon, gondoltam miért is ne próbálnám ki? :)

Hozzávalók: (2-3 kisebb üvegnyihez)

nettó 1 kiló eper
kb 20-30dkg nádcukor / kristálycukor
2 lime leve és héja
1 lime húsa
1,5dk vodka
1 csomag zselésítő 3:1

Az epret kicsumázzuk és alaposan megmossuk. Három lime-ot alaposan megmosunk és a héját lereszeljük, a levét pedig kifacsarjuk. A harmadik lime-ot meghámozzuk és a húsát apró kockákra vágjuk.

Az epret daraboljuk fel, majd elnagyolva turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a cukrot és a lime reszelt héját majd forraljuk fel. Ezután mehet hozzá a zselésítő és a lime leve, és a legvégén, kb. 5 perccel a kész állapot előtt pedig a vodka, amit ne sajnáljunk ki belőle. (Forrástól számítva még kb 10-15 perc van vissza a kész állapotig.)

1_78.JPG

Teszteljük az állagát: egy kis edénybe egy evőkanálnyit merjünk ki és nézzük meg megfelelően megdermed-e. Valamint kóstoljuk meg, mert lehet, hogy valakinek nagyon savanyúnak tűnhet. Ezért ízléseteknek megfelelően még adjatok hozzá egy kevés cukrot. Nekem összesen 30 dkg elegendőnek bizonyult.

Forró vízzel alaposan fertőtlenítsük ki a befőttesüvegeket, majd töröljük teljesen szárazra. Egy csepp víz se maradjon benne. Egy tepsit 1/3-ig öntsünk fel meleg vízzel, és abba állítsuk az üvegeket, nehogy megpattanjanak a hőmérséklet-különbség miatt. Töltsük bele az elkészült lekvárt, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt lefednénk. Addig tiszta papírral, vagy porcelántányérkával fedjük le.

Is-te-ni! Vagy ahogy Barney mondaná az Így jártam anyátokból: FERGE-várjál-várjál-TEGES!

2_58.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr245351107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása