Fincsa-nindzsa

Halloumi sajtos saláta

2013. július 01. - fincsanindzsa

Fájó szívvel ugyan, de végül hazatértünk a nyaralásból. A szívem csücske mindig is Ciprus marad, ezért ennek megfelelően egy török-görög csemegét ajánlanék a figyelmetekbe. Sok-sok kebabot, szendvicset, és salátát lehet kapni náluk, ami egy idő után veszít a fényéből és unalmassá válik. De egyszer-egyszer fogyasztani nagyon jó. Nekem speciel a halloumi sajt a kedvencem, melyet itthon többnyire török üzletekben tudtok beszerezni, vagy a hiperekben a grillsajtok ehhez hasonlóak. Ha mégiscsak Ciprus felé veszitek az irányt, akkor a török oldalon szerezzétek be, ugyanis ott 10 türkücüért azaz török líráért lehet kapni, ami kb. 4 eurónak felel meg, míg a görög oldalon 10-13 euró az ára kilónként. Alapvetően a főzés idő és elhatározás kérdése, de semmi komoly és megvalósíthatatlan nincs benne, mint ahogy ebben a rém egyszerű salátában sem. Sőt mielőtt kihagynám a majdnem legfontosabb alkotóelemet, a gránátalmaszószt, egy mondat jöjjön még róla is. Ezt a török oldalon próbáltam ki először, ahol a dürüm mellé ayrant, salátát és végül igazi török teát is felszolgálnak. Mivel nem tudtam mi ez az íz, ezért rákérdeztem a kedves felszolgálónál, aki válaszul ajándékul a kezembe nyomott egy gránátalma szószt – itthon a török boltokban beszerezhető – akivel így kezdődött a „barátságunk” évekkel ezelőtt.

Hozzávalók (2 fő részére)

1 halloumi vagy grill sajt
3-4 levél saláta
uborka
paradicsom
gránátalmaszósz

A halloumi sajtot vágjunk 4-5mm vastagságúra, közben pedig egy serpenyőben hevítsünk fel két kanál olivaolajat vagy kókuszzsírt. Ha felforrósodott, akkor mindkét oldalát pirítsuk meg. A sajt azért kiváló, mert nem folyik, csak egy cseppet megolvad a hő hatására. Kecske, vagy juhtejből készítik, állagra kicsit gumiszerű. Számtalan verziót lehet kapni belőle, sós, enyhén sós, babérleveles stb. Ha tehetjük inkább török boltban vegyünk ilyet, mert a grillsajtnak elég borsos az ára (kb. 600-900HUF/20dkg).

Közben a salátát készítsük elő. Mossuk meg a hozzávalókat, és ízlésünknek megfelelően szeleteljük fel. A cirpusiak a kevesebb több elvét alkalmazzák és a salátáikban nincsen kavalkád, csak a legegyszerűbb szezonzöldségek szerepelnek. Ezért került most is a salátába az uborka, a paradicsom és a salátalevél.

3_55.jpg

Végül a sajtot még melegen keverjük össze a salátával és gazdagon locsoljuk meg gránátalmaszósszal. De ezt különböző pikáns ízű olajjal lehet itthon is helyettesíteni gond nélkül, ha nem akartok beruházni a grántáalmaszószra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr115385233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása