Fincsa-nindzsa

Sonkás szuflé

2013. július 12. - fincsanindzsa

Ezt a receptet már legalább három hónapja kinéztem magamnak, de még mindig nem jutottam el odáig, hogy ki is próbáljam. A gépemen állandóan ott villogott, hogy sonkás szuflé. Naponta többször is arcon csapott. Nah, viszont ma úgy gondoltam, semmi ötletem sincs mit csináljak, ezért végre kipróbálhattam A csemegét.

Az elkészítése egyszerű, mint bármely szuflénak, de azért leírom ez hogy készül.

Hozzávalók (kb. 9-10 formához)

50g teavaj (plusz egy kanálnyi a formák kikenéséhez
50g graham liszt (ha nem szeretitek, jöhet a hagyományos is)
5 tojás
2,5dl tej
só, bors, szerecsendió
15dkg sajt (vegyesen trappista és füstölt)
10dkg apró csíkokra vágott gépsonka

Mérjük ki a hozzávalókat, a sajtot pedig reszeljük le. Melegítsük a sütőt 190 fokra elő. Mivel a szuflé kényes jószág, ezért a sütés ideje alatt, a rács alatti szintre egy tepsit engedjünk félig vízzel, hogy megfelelő páratartalmat biztosítsunk a tüneményeknek.

1_140.jpg

A vajat hevítsük fel, majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a lisztet, amiből besamelmártást készítünk. Fokozatosan öntsük fel a hideg tejjel, és főzzük, amíg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendióval ízesítsük. Hagyjuk langyosra hűlni. Ehhez keverjük hozzá a szétválasztott tojások sárgáját, majd a sonkát és sajtot is.

2_96.jpg

A tojásfehérjéből verjünk kemény habot, - olyannyira, hogy a keverőlapáton megálljon a hab - majd óvatosan keverjük össze a kihűlt besameles krémmel.

3_58.jpg

A szufléformákat vajazzuk ki. majd kb. 30-40 perc alatt süssük készre, sütő erősségének függvényében Akkor jó, amikor a teteje már megsült, de a közepe remegős. A szufléformákat ¾-ig öntsük, és tepsibe helyezzük, hogy könnyen tudjuk kezelni.

4_42.jpg

ÉS az íze? Isteni. Füstös, gyenge és ellenállhatatlanul csábít egy újabb adagra :) Hogy mivel lehet fogyasztani? Sült krumplival vagy salátával, de nálunk nem volt ideje egyiket sem összedobni hozzá.

5_16.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr705398201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása