Igazán régen sütöttem már valami finom sütit, főleg nem túrósat. Pénteken az ebédlőben annyira megkívántam a barackos-túrós pitét, hogy nem tudtam ellent állni a kísértésnek. De végül beadtam a derekam és a sütöttem egy jó nagy tepsivel. A recept egyszerű és mennyei. Ha valaki nem igazán szereti a citromhéja belereszelni, akkor még kevesebbet tegyen bele, ugyanis a barack állatira kihozza az ízét. A tésztája szinte egy az egyben ugyanaz, mint a Rákóczi túrósé: http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/09/14/rakoczi_turos_316, azzal a különbséggel, hogy 1,5szeres mennyiséget használtam, mert a túrós krémre is szerettem volna tésztát sütni.
Hozzávalók
Tésztához
45 dkg liszt
30dkg margarin / teavaj
15dkg porcukor
3 tojás sárgája
2 zacskó vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
Töltelékhez
50 dkg túró
10dkg porcukor
2 tojás sárgája
1 pohár joghurt
2 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
ízlés szerint egy kevés citromlé
4-5 nektarin felkockázva
A lisztet szitáljuk meg és keverjük össze a hideg margarinnal. Ezután adjuk hozzá a többi hozzávalót is, dolgozzuk homogén állagúra majd a hűtőben hagyjuk pihentetni fél órát.
Ezalatt elkészítjük a tölteléket az alábbiak szerint: A túrót összetörjük, hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, az apróra kockázott barackot.
A tésztát mielőtt kinyújtjuk, osszuk 1/3-2/3 arányba, és a nagyobb részt nyújtsuk ki vékonyra, de figyeljünk arra, hogy ne legyen nagyon vékony, mert könnyen elszakadhat. Sajnos nekem trükközni kellett, mert egyszerűen egymagam képtelen vagyok a tésztát a tepsibe helyezni. Egy frenetikus szilikon „gyúródeszkát” is beszereztem az IKEA-ban, mely valójában csak egy szilikon alátétnek néz ki, de isteni. Hiszen nem ragad rá a tészta, mint a gyúródeszkára, így nem kell lisztet pluszban felhasználni a tésztába.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, légkeveréses üzemmódban. A tölteléket kenjük az elkészült tésztánkra. Mielőtt beraknánk a sütőbe a maradék tésztából vékony, hosszú nudlit sodorjunk és rácsozzuk be a túrós krémet vele.
Kb. 30 perc alatt süssük aranybarnára. Hosszú idő óta az egyik legjobb sütimre sikeredett, minden nagyképűség nélkül.