Fincsa-nindzsa

Barackos vagy szilvás gombóc

2013. augusztus 12. - fincsanindzsa

A nagy kedvencem a szilvás- és/vagy barackos gombóc, de esetenként egyszer-egyszer becsúszik a nutellás-gombóc is. Hétvégén kinéztünk a nagymarosi piacra és csodaszép szilvát tudtunk venni. Ennek az ok-okozati következménye pedig az lett, hogy kötelező volt szilvásgombócot csinálni. MIvel a férjem nem szereti a meleg gyümölcsöt, ezért neki készítettem nutellás verziót is.

Hozzávalók

1,5kg krumpli
kb. 0.5-0.7kg liszt (amennyit felvesz a krumpli)
3 tojás
kb. 2 tk. só
kb. 2tk. cukor
magozott barack/szilva/nutella
fahéj
kirstálycukor

A krumplit héjában, sós vízben puhára főzzük. Öntsük le róla a forró vizet, és hideg vízzel hűtsük le annyira, hogy kezünkbe tudjuk venni. A krumpli héját késsel hámozzuk le, még melegen, és krumplinyomón passzírozzuk át. Hagyjuk teljesen kihűlni.

1_46.jpg2_31.jpg3_14.jpg

Közben mossuk meg és magozzuk ki a barackot, vagy a szilvát. Keverjünk ki fahéjas cukrot, amibe a barackot tudjuk mártogatni, mielőtt a tésztába töltjük.

Adjuk hozzá a tojásokat, a lisztet, ízlés szerint sót és cukrot. Ez a mennyiségű krumpli egy kicsivel több, mint egy kiló lisztet vesz fel. Addig adagoljunk hozzá a lisztet, amíg a tésztánk nem ragadós. Menet közben ízesítsük tovább cukorral és sóval, hiszen a liszt miatt más lesz az állaga és az íze is.

Ha a tésztánk elnyeri végleges állagát, osszuk két részre, - mert úgy könnyebb vele dolgozni – majd henger alakúra formázzuk. A henger nagyságától függően, kb. ujjnyi vastag szeleteket vágjunk belőle, majd kb. fél centi vastagságúra az ujjunkkal lapítsuk ki.

4_8.jpg5_1.jpg6_1.jpg

Egy nagy lábosban feltesszük forrni a sós vizet, amibe később a gombócokat folyjuk megfőzni. Emellett pirítsunk le olajon zsemlemorzsát az alábbi módon: forrósítsuk fel az olajat, majd tegyük bele a zsemlemorzsát és folyamatos kevergetés mellett – figyelve, hogy ne égjen meg – aranybarnára pirítsuk.

A tészta közepére helyezzünk egy, fahéjas cukorba forgatott barackot, majd batyut formázunk belőle, és mindenhol óvatosan és alaposan lezárjuk a tésztát, hogy a főzés közben ne folyjon ki a töltelék belőle. Egyszerre – a lábos méretétől és a gombócok nagyságától függően - 8-12 gombócot dobjunk a bugyogó sós vízbe. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, hagyjuk néhány percig még főni, majd szűrővel szedjük ki, csepegtessük le a vizet róla, majd forgassuk bele a pirított zsemlemorzsába.

Ha egy újabb adag gombócot teszünk fel főni, előtte várjuk meg, hogy a víz ismét felforrjon.

Tálaláskor hintsük meg porcukorral.

7_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr94658051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsencike 2013.05.28. 20:43:15

Az én nagyim a tésztába tett egy evőkanál zsírt is. Ha kisebb az adag, kevesebbet. Szerintem elhagyhatatlan a zsír, könnyebb lesz a tészta. A nagyim a 19. század végén született és én is többszörös nagyi vagyok.

Zsencike 2013.05.28. 20:45:04

jajjaj kihagytam: ha fagyasztasz a gombóchoz gyümölcsöt nem kell felolvasztani, fagyottan tekerd a tésztába, olyan lesz a gombóc mint a friss gyümölcsös.

fincsanindzsa 2013.05.28. 20:53:29

@Zsencike: szuper az ötlet, ki is fogom próbálni. Köszi

fincsanindzsa 2016.01.30. 21:27:06

@Zsencike: ma ismét készítettem, és úgy csináltam, ahogy javasoltad. Isteni lett, plusz, a fagyasztott gyümölccsel sokkal kevesebb volt a macera!
süti beállítások módosítása