Ezek a fránya édességek, mindennap elcsábítanak. Az egyik nagy kedvencem a sajttorta, amit már olyan régen készítettem. Most nem a hagyományos sajttortát málnaöntettel, hanem egy csokoládés verziós alkottam.
Hozzávalók (24-centis formához)
160g zabkeksz
50g teavaj
250g mascarpone
60g barna cukor
2 tojás
2 tojás sárgája
4ek. tejföl
½ lime leve
100g étcsokoládé
Első lépésként törjük össze a kekszet, a gyorsaság kedvéért aprítóval, minthogy mozsárral, majd dolgozzuk össze a szobahőmérsékletű vajjal. A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, a kekszes vajat oszlassuk el a tortaforma aljában és oldalán, nyomkodjuk le alaposan és vékonyra végül tegyük be a hűtőbe dermedni, amíg a krémet összeállítjuk.
A mascarpone-t keverjük simára, adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat és a tojássárgákat is. Ha kevés időnk van, amit a dermedésre szánunk, akkor a tojásfehérjét hagyjuk ki. Adjuk hozzá a tejfölt, és facsarjuk bele a lime levét.
A hűtőből szedjük ki a tortaformát és öntsük bele az összedolgozott krémet. Végezetül pedig az étcsokit tördeljük össze és szórjuk a krémbe.
A sütőt állítsuk 200 fokra, majd ha felmelegedett, akkor vegyük vissza 160 fokra és állítsuk légkeveréses funkcióra.
Mielőbb behelyezzük a tortaformát a sütőbe, egy edénybe öntsünk vizet és ezt használjuk „gőzfürdőként” a sütőben. Gőzfürdő megy a sütő legaljába, tortaforma pedig a rácsra.
Kb. 1 óra alatt készül el. Arra kell csak figyelni, hogy a teteje legyen szilárd, a belseje pedig remegős. Mielőtt kivesszük, a forma oldalát ütögessük meg, hogy kellően remeg-e.