Az egyik kedvenc köretem a krumplipüré- Bár körettel ritkán bíbelődöm, úgy gondoltuk a cigánypecsenyéhez nemcsak a steakburi dukál, hanem a krumplipüré is.
Hozzávalók
60dkg krumpli
só, szerecsendió
tej vagy tejföl
5dkg vaj
A krumplit főzzük meg jól megsózott vízben, héjában. Ha nem szeretjük így, akkor meg is pucolhatjuk, karikázzuk fel, mossuk meg és alaposan megsózott vízben főzzük puhára.
Öntsük le róla a vizet, még melegen húzzuk le a héját. Ha nem héjastul főztük meg, akkor pedig térjünk a következő lépésre:
Krumplinyomóval passzírozzuk át a krumplit, adjuk hozzá a vajat, sózzuk meg ha szükséges. Spékeljük meg szerecsendióval. A férjem szerint sokkal finomabb és krémesebb a püré, ha tejföllel készítjük. Mivel szerintem ő sokkal jobb szakács, mint én, ezért beadtam a derekam. És nem kellett csalódnom, tényleg finomabb lett, mintha tejjel higítottam volna.
Nem tudom mennyi tej vagy tejföl kell hozzá, mindenki annyit tegyen hozzá, amennyire sűrűn / hígan szereti. Az a lényeg, hogy szép sima legyen a püré, kellően ízes és krémes.