Fincsa-nindzsa

Bélszín zöldborsmártással

2013. október 05. - fincsanindzsa

Mikor megfőztem a zöldborsmártást, kiderült, hogy az anyukám egyik kedvenc mártása. Nagyon ínycsiklandó különlegesség. És ezt csak fokozta, hogy bélszínt és steakburgonyát sütöttünk hozzá.

Hozzávalók

30-40dkg bélszín

Mártás:

1tk. mustár
5dkg vaj
2dl tejszín
1ek. liszt
1tk. worchester szósz
2cl fehérbor
steakfűszersó / só
2ek. zöldbors

Burgonya:

3ek. olaj
4-5 burgonya
zöldfűszerek, fűszersó

Kezdjük a krumplival a folyamatot, mert ennek kell a legtöbb idő. Héjában főzzük meg, majd vágjuk gerezdekre. Ezután fűszerezzük meg, kétszer annyi sót adjunk hozzá, mint terveznénk majd 250 fokos alsó-felső grilles és légkeveréses üzemmódban süssük meg a krumplit, kb. 20 perc alatt.

1_187.jpg

Ha közepesen átsütve szeretjük a bélszínt, akkor 2-2 percig süssük egy-egy oldalát, miután alaposan megsóztuk és borsoztuk és 4-5 percig állni hagytuk a deszkán.

5_31.jpg

Attól függ hány főre készítjük a borsmártást, mert személyenként 1-1,5 evőkanálnyi zöldborsot tegyünk bele.

A zöldborsot zúzzuk össze mozsárral, szinte teljesen. 1 evőkanál vajat hevítsünk fel serpenyőben. Kb. 5-6 másodpercig keverjük a borssal. 1 evőkanál lisztet adjunk hozzá, keverjük folyamatosan, pirítsuk, amíg elkezd habzani. Ekkor vegyük le a tűzről.

2_137.jpg

3_93.jpg

4_70.jpg

Adjuk hozzá a mustárt, worchester szószt, keverjük hozzá tejszínt, egy kevés alaplevet is, ha szükséges – kb. 1 decit – egy csepp bort löttyintsünk hozzá, sózzuk ha szükséges.

A zöldborsmártást tálaljuk a steakburi köré.

6_25.jpg

7_15.jpg

8_7.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr695539899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

meggyes alfonz 2013.10.05. 22:30:26

A bélszin sütése ennél egy kicsit bonyolultabb.
Nem mindegy, hogy a hús honnan származik, vágás után mi történt vele, volt-e előpácolva, milyen vastag a szelet stb...
A borsmártás csak hab a tortán.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.05. 23:16:11

Előmoderáció sux. Nem is értem, félsz, hogy valaki kimondja: "kuki"?!

1. Vágjál nagyobb koncokat, ez a nyesedék kész röhej.
2. A zöldborsnak csak egy részét törd meg, ha mindenképp muszáj, mert így pont az vész el, ami a legizgalmasabb: ráharapni a kis gömböcökre.
3. A krumplit lekapattad.
4. Ha fehérbort használsz a főzéshez, legyen már merszed a kaja mellé meginni a maradékot! Oké, hogy a kánon testes vöröset sulykol a marhahúshoz, de az árgyélusát, ennyi szabadság jár!

fincsanindzsa 2013.10.05. 23:22:07

@ripők: belecsuszott nehany kisgomboc ennyire nem precizkedtem am:) krumpli nem egett meg max a fuszer ami rasult ad olyan kepet mintha megegett volna. Az izen legalabbis nem erezheto. Elomoderalas leszedve. Kukitol nem rettenek meg:)

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.10.05. 23:28:50

@fincsanindzsa: Csak azért voltam ilyen kritikus, mert ez az egyik kedvenc kajám. Sokat dob egyébként rajta, ha zsíron pirosítod, majd egy stampó konyakkal flambírozod és a végén beledobsz egy kockányi vajat.
És a mártást ugyanabban a serpenyőben szoktam csinálni, amiben a hús sült. Így sokkal gazdagabb az íze a feloldott pörkanyagokkal.

fincsanindzsa 2013.10.05. 23:55:17

@ripők: Jol hangzik. Megfogadom a tanacsod! Legkozelebb igy probalom ki:) a jo otleteket szivesen veszem
süti beállítások módosítása