Mikor megfőztem a zöldborsmártást, kiderült, hogy az anyukám egyik kedvenc mártása. Nagyon ínycsiklandó különlegesség. És ezt csak fokozta, hogy bélszínt és steakburgonyát sütöttünk hozzá.
Hozzávalók
30-40dkg bélszín
Mártás:
1tk. mustár
5dkg vaj
2dl tejszín
1ek. liszt
1tk. worchester szósz
2cl fehérbor
steakfűszersó / só
2ek. zöldbors
Burgonya:
3ek. olaj
4-5 burgonya
zöldfűszerek, fűszersó
Kezdjük a krumplival a folyamatot, mert ennek kell a legtöbb idő. Héjában főzzük meg, majd vágjuk gerezdekre. Ezután fűszerezzük meg, kétszer annyi sót adjunk hozzá, mint terveznénk majd 250 fokos alsó-felső grilles és légkeveréses üzemmódban süssük meg a krumplit, kb. 20 perc alatt.
Ha közepesen átsütve szeretjük a bélszínt, akkor 2-2 percig süssük egy-egy oldalát, miután alaposan megsóztuk és borsoztuk és 4-5 percig állni hagytuk a deszkán.
Attól függ hány főre készítjük a borsmártást, mert személyenként 1-1,5 evőkanálnyi zöldborsot tegyünk bele.
A zöldborsot zúzzuk össze mozsárral, szinte teljesen. 1 evőkanál vajat hevítsünk fel serpenyőben. Kb. 5-6 másodpercig keverjük a borssal. 1 evőkanál lisztet adjunk hozzá, keverjük folyamatosan, pirítsuk, amíg elkezd habzani. Ekkor vegyük le a tűzről.
Adjuk hozzá a mustárt, worchester szószt, keverjük hozzá tejszínt, egy kevés alaplevet is, ha szükséges – kb. 1 decit – egy csepp bort löttyintsünk hozzá, sózzuk ha szükséges.
A zöldborsmártást tálaljuk a steakburi köré.