Fincsa-nindzsa

Nagyi kedvence 21. - Sajtos-túrós pogácsa

2013. november 04. - fincsanindzsa

Múlt héten ismét buli volt nálunk, de ez a fránya időhiány mindig a gyorsaságot helyezi előtérbe mostanában. Ezért a jól bevált szendvics mellett mindig akad legalább egy új szendvicskrém, meg a változatosság kedvéért most pogácsát csináltam anyukám receptje alapján, amit szerintem a nagymamámtól kapott még. Díjnyertesre sikerült, ezért érdemes volt egy gigászi adagot sütni belőle. Sőt nemcsak a barátaink körében volt tetszetős, hanem drága kutyuskánk is bepróbálkozott, hogy lopjon belőle. De most szemfülesek voltunk, így nem volt lehetősége kielégíteni a kíváncsiságát. :)

Hozzávalók:

40 dkg túró
1,5 dl tej
1,5 csapott evőkanál cukor
6 dkg élesztő
1,5 dl tejföl
3+1 tojás sárgája
1,5 ek. só
90 dkg liszt
37 dkg. fagyos margarin
30-40 dkg trappista és füstölt sajt vegyesen



A túrót átmorzsoljuk. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel, felfuttatjuk. A tejfölben simára keverjük a tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitáljuk - hogy levegős legyen, és jobban tudjon "dolgozni" az élesztő-, nagy lyukú reszelőn – almareszelő - belereszeljük a margarint, és gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk.
Hozzáadjuk a túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrjuk, így eredményül egy egészen lágy tésztát kapunk. Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen - vagy kelesztőtálban - fél órát kelni hagyjuk.

1_195.jpg

A sajtot megreszeljük, vegyesen füstöltet és trappistát is. A tésztát lisztezett deszkán – bár én mostanában szilikonlapon szoktam nyújtani, mert akkor kevesebb liszt kell hozzá, mert nem ragad annyira -  1 cm vastag téglalapra nyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük és megszórjuk a resztelt sajttal, majd kb 3-4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.

2_145.jpg

3_99.jpg

A sütőt előmelegítjük 200 fokra, légkeveréses üzemmódban, a sütő aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt lábaskát vagy nagyobb konzervdobozt - a kelt tészták jó süléséhez gőz kell! - 2 sütőlapot vagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amibe helyezzük el a pogácsákat és kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ha két tepsit rakunk a sütőbe, akkor a felső hamarabb megsül. Ezt szedjük ki, az alsó mehet a felső „fakkba”, majd az alsó részre csúsztassunk be egy új tepsit. Ugyanis kb. 4 gáztepsivel készül el ebből az adagból.

4_74.jpg


Ügyeljünk arra, hogy minél kevesebb "hulladékot" csináljunk, sőt, ha tehetem, inkább hulladékmentesen szaggatom a pogikat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr335612333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása