Fincsa-nindzsa

Burgonyapuding

2013. november 08. - fincsanindzsa

Gondoltam, olyan ritkán készítünk újabb és újabb köretet, hiszen leragadtunk a rizs, a sült / főtt krumpli és a saláta valamelyikénél. Mutattam Nektek a rizs egy pikánsabb alternatíváját, ma pedig burgonyapudingot készítünk. Szerintem ez elsősorban sült húsokhoz, vagy halakhoz illik igazán.

Hozzávalók (4-6 szufléformához)

fél kiló burgonya
1 szál póréhagyma
15dkg olvasztott vaj
2dl tej
2dj tejszín
6 tojás
12dkg liszt
szerecsendió

fehérbors

Először is a krumplit főzzük meg a héjában, sós vízben. Amíg megpuhul, a tojás sárgáját verjük fel a sóval és a liszttel, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat is.

Ha a krumpli megfőtt, még melegen húzzuk le a bőrét, és almareszelőn reszeljük le és forgassuk bele a tojássárgás keverékbe.

A tojás fehérjét verjük fel keményre egy csipet sóval, kb. ötszörös mennyiségre. A tojáshabot óvatosan forgassuk bele a tojássárgás masszába, adjuk hozzá a tejet és a tejszínt, valamint a felaprított póréhagymát. Ha szeretjük a fehérborsot és a szerecsendiót, használjuk bátran. Hogy még pikánsabb legyen az íz, kecskesajtot is kockázhatunk bele. Jó tanácsként, kevesebb vajat kell használnunk, ha nem tejjel, hanem tejszínnel hígítjuk az alapunkat, hiszen a tejszín a zsírtartalma miatt selymesebb állagúra formálja a krémet.

Vajazzuk ki a szuflé formákat, melegítsük elő a sütőt 180 fokra – nem légkeveréses üzemmódban – egy tepsit engedjünk fel vízzel és helyezzük bele a szuflé formákat miután megtöltöttük a burgonyakrémmel.

Kb. 15-20 perc alatt süssük készre. Ha ennyi nem elég, akkor maximum 25 percig, de tovább ne, különben kiszárad.

1_118.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1004859154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ripők · http://kigondoltam.blog.hu/ 2013.11.08. 21:20:13

A kész cuccról nincs esetleg kép? Kecsegtetőnek tűnik első olvasatra, kipróbálnám! Persze disznózsírral vaj helyett.

fincsanindzsa 2013.11.08. 21:49:54

@ripők: sajnos az utolso lepesrol lemaradt a kep. Kicsit hasonlo lesz a vege mint a sult tejberizs.
süti beállítások módosítása