Fincsa-nindzsa

Stollen

2013. december 22. - fincsanindzsa

Még soha nem ettem stollent, csak hallottam micsoda finom csemege, ezért gondoltam nézzük meg és próbáljuk ki. Elég macerás és időigényes, de megéri a ráfordított energiát. Főleg ez a karácsonyi sürgés-forgásban egy kiváló ajánlás lehet.

Hozzávalók

Tészta:

75g mazsola
1tk. rum
25dkg búzaliszt
1 csomag vaníliáscukor
2,5dkg élesztő
1dl tej
fél tojás
3,5dkg egész mandula
8dkg cukrozott vegyes gyümölcs (kandírozott narancshéj, gyömbér, aszalt gyümölcs)
csipet só
½ csipet szegfűszeg
½ csipet őrölt szerecsendió
½  citrom reszelt héja
½ narancs héja

Díszítés:

40g teavaj
40g porcukor

8_10.jpg

A mazsolát áztassuk rumban és kevés meleg vízben. Az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukrozott langyos tejben. A kandírozott gyümölcsöket és a mandulát is vágjuk apróra. A gyümölcsből többfélét is használjunk bátran. Narancsot, citromot, gyömbért, cseresznyét, meggyet, mazsolát, mi szem-szájnak ingere.

A lisztet tegyük egy mély tálba, amiben a tésztát fogjuk dagasztani. A vajat olvasszuk meg, ne forrósítsuk fel, csak langyos legyen!

1_87.JPG

Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket, a reszelt citrom- és narancshéjat. Az összetevőket keverjük alaposan össze, majd öntsük a lisztre. Adjuk hozzá a sót.

A tésztát alaposan gyúrjuk össze. Legalább 10 percig dögönyözzük, míg szép selymessé válik.

A tésztához adjuk a lecsurgatott mazsolát, a mandulát, a kandírozott gyümölcsöket – ebből lehet mixet is venni, ettől szép színes lesz – majd gyúrjuk át újra a tésztát, hogy a gyümölcsök elvegyüljenek benne.

2_157.jpg

Fedjük le a tésztát és tegyük meleg helyre. Akár a sütőt is bedurranthatjuk 40-45 fokra. Itt 90 percen keresztül hagyjuk kelni.

3_108.jpg

Ha a tészta megkelt, kb. a kétszeresére, izzítsuk be a sütőt 175 fokra, majd egy sütőlemezt fedjünk le sütőpapírral.

A tésztából nyújtsunk egy kb. 30 centis elkeskenyedő végű rudat. Ha a kisebb és esztétikusabb darabokat kedveljük, akkor két kisebb rudat formázzunk belőle, ahogy én is tettem. A rudak közepét hosszában vékonyítsuk el sodrófával. Az egyik gömbölyded szélét hatjsuk rá, és fektessük a mélyedésbe. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, majd gerincet formázunk a stollen tetején. Tegyük a sütőlemezre, és kelesszük további 15 percig.

4_82.jpg

5_38.jpg

6_30.jpg

Ha a kalács megsült, kb. 50-55 perc alatt, a tetejét kenjük meg olvasztott vajjal, majd porcukrozzuk le vastagon.

7_20.jpg

Hasonlóan sokáig eláll hűvös helyen, mint a püspökkenyér. Ki hogy szereti, de vékony szeletekre vágva fogyasszuk. Egy nagy bögre tejjel kísérve az igazi :)

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr965704321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása