Fincsa-nindzsa

Csokoládés narancstorta

2014. január 31. - fincsanindzsa

Hetek óta szemezek egy igencsak frankó tortával, ami a GoodFood januári címlapján szerepelt, azonban a konyhánk romokban állt a felújítás miatt, ezért csak a nyálam tudtam csorgatni. Ez idáig!

Amit erről tudni lehet és kell is! Csak akkor álljatok neki megsütni, ha 3-4 órát rá tudtok szánni az időtökből, ugyanis ez roppant időigényes és nem utolsó sorban marha drága torta, ha utána szeretnénk egy picit számolni. (Ezt sosem tettem meg, azonban a recept elég csalóka volt, ezért szörnyülködtem, mennyi mindent felhasználtam hozzá. Az ára 4000 felett !!! van, ha egy gyors becslést végzek.) Mivel nem szeretek kaját pazarolni, egy kicsit osztottam-szoroztam és arra a megállapításra jutottam, hogy kevesebb alapanyagból is kihozhatom a tésztát, ugyanis az alaprecept elég pazarlósan van felépítve, és szinte egy-egy piskótalap 1/3-át fel sem használja. A hozzávalókban és az elkészítés során is az egyszerűbb, könnyebben kezelhetőbb verziót találjátok majd, ahol minden okosságot és trükköt is megosztok Veletek, amit érdemes figyelembe venni.

Ha nem szokásunk figyelmesen elolvasni a recept leírását, csak a hozzávalókat, akkor most tegyünk kivételt. Pontosan számoljuk össze miből mennyire van szükségünk, de ehhez nyújtok egy kis segítséget: 3 naracs, 1 tábla étcsoki, 15 tojás, 3 zacskó porcukor, 250dkg kakaópor, 250g mascarpone, 3 csomag 250g-os vaj felvezetőként. És vaníliarúd!!! A többi meg általában van otthon is: tej, liszt. (A tejet ki ne hagyjátok, ugyanis egy nyomdahiba miatt a recept elkészítésénél ez nem szerepelt az újságban, nagy bosszúságomra)

A hozzávalók mennyiségét 20 centis tortaformához igazították (volna), azonban ha 26os alapot csinálunk, akkor is jut bőven elegendő tészta és krém is. Én 26os formát javasolnék Nektek. Ha mégiscsak a 20as mellett döntenétek, akkor a maradék tésztából és krémből pohárkrémet tudtok csinálni az alapanyagok rétegezésével.

Aki nem kedveli a vajas krémet, az is bátran kipróbálhatja, nem vészes. (Én pedig tényleg az utálók körébe tartozom :))

Az utolsó megjegyzés pedig: a vaj legyen szobahőmérsékletű, és nehogy margarint használjatok!!!

Hozzávalók

Csokoládés piskóta (1 laphoz való mennyiség, de 3 adag kell belőle)

40g vaj
3 tojás
75ml tej
½ vaníliarúd
30g liszt
30g kakakópor
75g porcukor

Narancsos piskóta (1 laphoz való mennyiség, de 2 adag kell belőle)

40g vaj
3 tojás
1 narancs leve és héja (jó lédús legyen, kb. 80-90ml mennyiség ha sikerül)
½ vaníliarúd
80g liszt
75dkg porcukor

Narancsos krém

35dkg teavaj (20as formához elegendő 25dkg vaj)
60dkg porcukor (20as formához 42dkg)
2 narancs leve és héja

Csokoládékrém

10dkg teavaj
20dkg porcukor
10dkg kakaó
10dkg étcsoki
25dkg mascarpone

Mivel a piskótalapokat folyamatosan sütnünk kell, ezért az a legegyszerűbb, ha egyszerre kikeverjük a csokis, aztán pedig a narancsos tésztához szükséges alapanyagokat.

Első lépésként melegítsük elő a sütőt 160fokra, és állítsuk légkeveréses üzemmódba. Ha ilyen funkcióval nem rendelkezik a masinánk, akkor mehet nyugodtan a 180 fok.

Csokis tészta: A vajat olvasszuk meg, a tojásokat válasszuk szét. A sárgáját habosítsuk fel, adjuk hozzá a tejet, kaparjuk ki a vaníliarúd magját, kanalazzuk bele az előre kimért lisztet és kakaóport, és legvégül az olvasztott vajat. Ha ezzel megvagyunk, akkor a tojásfehérjét verjük keményre a kimért porcukorral.

1_218.jpg

Mérjük le, mennyi a tésztánk súlya és osszuk 3 egyenlő részre.

Az első két adagból piskótalapot készítsünk: 30x24-es méretűt. Ha nincs ekkora tepsink, mint ahogy nekem sem volt, trükközzünk. Mivel a tészta nem lesz vastag, ezért ha a sütőlappal kibélelt tepsi közepébe öntjük a tésztát és egyenletesen eloszlatjuk egy lapát segítségével, és közben előszedünk egy centit és néha kontrollmérést tartunk, akkor tudunk ekkora méretet „farigcsálni”. Azért fontos, hogy 24 centi széles legyen, mert 7 centis szeletekre kell hosszában felvágni a piskótát. És számolnunk kell azzal is, hogy nem lesz mindenhol szabályos, így le kell vágnunk a széleit.

3_119.jpg

Az utolsó adagból pedig 2 kör alakú tortalapot süssünk, felezzük el az adag tésztáját és sütőpapírral kibélelt tortaformába öntsük a tésztáinkat. Szerintem bőven elegendő a mennyiség a 26-os formához is.. Én ugyan 20assal csináltam, de túl sok tészta maradt meg. Szóval, ha megfogadjátok a tanácsom, akkor maradtok a 26-osnál.

A lapok kb. 12-14 perc alatt megsülnek. Szedjük ki a sütőből, ha elkészült és egy konyharuhára helyezzük fejjel lefele a piskótát. Az aljáról húzzuk le a sütőpapírt, majd a konyharuhával göngyöljük fel a tésztát és hagyjuk kihűlni. (Lesz rá idő, amíg mindent megsütünk.) Természetesen a köralakú esetében ne így járjunk el :)

A tortaformákra azért lesz szükségünk, mert az alját és a tetejét fogják képviselni a folyamatban.

Narancsos tészta: A folyamat szinte teljesen megegyezik, azzal a különbséggel, hogy a tej helyett narancslevet és a narancs héját keverjük az alapanyagokhoz.

7_24.jpg

Sütés és minden egyéb tudnivaló ugyanaz, azonban itt a tésztát 2 részre kell osztanunk, amiből 2 piskótalap lesz.

8_11.jpg

A piskótalapokat krémmel összeragasztva kell felgöngyölnünk, és a két tortalap közé helyeznünk.

Narancsos krém: Figyeljünk arra, hogy a vaj legyen puha, mert úgy könnyebben fogunk tudni vele dolgozni. A teavajat a porcukorral keverjük habosra, majd ha ez már szinte teljesen sikerült, akkor adjuk hozzá a narancsok levét és héját. Rövid ideig keverjük csak és lassan adagoljuk a narancslevet, mert különben szét fog esni a krémünk, ahogy én is jártam. (Ez az ízélményen nem változtatott semmit :))

5_46.jpg

6_35.jpg

9_5.jpg

Csokikrém: az étcsokit a vajjal együtt, vízgőz felett olvasszuk meg, majd a tűzről levéve keverjük össze a szárazanyagokkal: a porcukorral és a kakaóporral. Robotgéppel pedig keverjük homogénre a mascarponet is.

Összeállítás: A piskótalapoknak vágjuk le a széleit, hogy egyenesek legyenek. Ahogy már korábban írtam, 7 centi szélességű csíkokra vágjuk a lapokat. Kicsit elcsúsztatva illesszük össze a csokis és a narancsos rétegeket, krémmel összeragasztva, majd ha a csokis tésztából maradt néhány centi szabadon, onnan kezdjük el felcsavarni. Ahogy csigázzuk fel, mindig figyeljünk arra, hogy a csíkokat krémmel ragasszuk össze, valamint a csokis a csokishoz, a narancsos pedig a narancsoshoz illeszkedjen.

10_3.jpg

12.jpg



Ha már nem tudjuk könnyedén csavarni a tésztát, akkor kezdjük el összeragasztani az alappal. Egy tálra helyezzük az egyik kör alakú tortalapunkat, kenjük meg a narancsos krémmel, majd helyezzük a közepére a felcsavart tésztánkat. Ezután könnyebben fogjuk tudni kenni és csavarni a tésztát egészen odáig, amíg az alap széléig nem érünk.

Végül kenjünk meg a felcsigázott tészta tetejét is a narancsos krémmel, és ragasszuk rá a tortalapot.

13.jpg

A fináléban már csak a csokikrémet kell vékonyan felkennünk a tortára. Először az oldalát vonjuk be, majd a tetején is simítsuk el a krémet.

14.jpg

Mielőtt fogyasztanánk, kb 1 órára tegyük a hűtőbe, hogy egy picit megdermedjen a krém.

15.jpg

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr405784070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása