Cheddar sajtkrémleves

2014. június 24. - fincsanindzsa

Egy újabb ismétlés következik, de ezt nem fogjátok megbánni, szerintem. :) Nahát-nahát, egy újabb leves került a porondra. Valamikor tavasszal voltam a Chefparade sajtos kurzusán, ami a sajtkrémleves miatt volt számomra érdekes, ugyanis annyi receptet olvastam erre, de egyik sem bizonyult megfelelőnek. Azonban, mivel a kurzust Sanya tartotta, semmi kérdésem nem volt a sikerességét illetően. Így ha tehetitek, és találtok kurzust, akkor feltétlenül vegyetek részt rajta, nem fogjátok megbánni. A leves horror árú, ezért ha a barátaitokat akarjátok megvendégelni, ne ez legyen  menü levese, hiszen a cheddart szinte aranyáron mérik, mármint a jó minőségűt.

Hozzávalók

20-20dkg cheddarsajt – fehér és sárga vegyesen
½ kaliforniai paprika – ¼ piros és ¼ zöld
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
4ek. liszt
4dl tejszín
8-10dl húsalaplé
5dl tej
4ek. teavaj
só, bors
ízlés szerint chillipaprika

1_83.JPG

A vajat olvasszuk meg egy lábosban, majd ezen fonnyasszuk meg az apróra vágott vöröshagymát, az összezúzott fokhagymát, valamint a hosszában vékony csíkokra vágott kaliforniai paprikát.

2_61.JPG

Mivel szinte sosem csinálok alaplevet, pedig már megfogadtam, hogy jégkockatartóban fogom lefagyasztani, és csak elő-előkapom szükség esetén, ezért még mindig a jó öreg húsleveskocka módszert alkalmazom. 2 kockát egy liter forró vízbe morzsolok és összefőzöm. Nálam egyelőre ez az alaplé.

Ha a paprika kellően lepirul, 2 evőkanál lisztet keverjünk hozzá gyors mozdulattal, majd öntsük bele a tejet és tejszínt, majd az alaplevet is apránként. Először csak 6-8 decit, majd ha kihűlt és úgy látjuk, hogy nagyon besűrűsödik, jöhet hozzá még az a maradék néhány deci is. Forraljuk fel a levest és közben ízesítsük is, valamint kezdjük el hozzáadni a felkockázott cheddarsajtot.

3_41.JPG

Ízesítsü! 1 ötujjas csipet só és borsőrlővel 3 őrlőnyi borsot adjunk hozzá. Ha szeretjük a csípős ízt, akkor egy chillit is belefőzhetünk. Ha kettévágjuk, és a magokat is benne hagyjuk, akkor még intenzívebb csípős ízt kapunk.

Mennyei! Egy beteljesült álom :)

4_25.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr185363437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liababa 2013.06.22. 11:39:36

megfőztem:)
isteni volt, köszi:)

randomuser1 2014.06.25. 11:46:16

húsleveskocka mellé tényleg fontos a jó minőségű csedár sajt, igen, igen!

Phteven 2014.06.25. 12:38:53

@Emmanuel Goldstein: Pont ugyan ez jutott az eszembe. Ennyi erővel valami szarabb minőségű növényi zsírból készült trappistát, vagy mackósajtot is használhatott volna. :-s

Mondjuk én liszt helyett, vagy a kiegészítésére kukoricakeményítőt használnék. Nem viszi el annyira a "lisztes" irányba az ízeket.

randomuser1 2014.06.25. 13:25:39

@Phteven: én voltam koleszos, ettem sok forróviz+leveskocka ebédet, nem azzal van bajom, csak feleslegesnek tűnik drága csedárhoz ragaszkodni, mikor ízfokozós alaplébe kerül..

Phteven 2014.06.25. 13:51:00

@Emmanuel Goldstein: Nálunk a gulyáskrémes kenyér volt ilyen. :-)

Abszolút igazad van egyébként. Megértem a szerzőt is. Ha csak leírja, hogy ócska sajtleves, erőleves kockával ízesítve, akkor a kutya se lesz rá kíváncsi, mert az olyan snassz. Csodáltam is, hogy a bazsalikomos-chilis olivaolajjal készült mozarella chips kimaradt a receptből. :-D

randomuser1 2014.06.25. 14:22:16

@Phteven: zsíroskenyér gulyáskrémmel, kéremszépen, én már fiatalon is gourmand voltam :)

Phteven 2014.06.25. 14:35:12

@Emmanuel Goldstein: Akkoriban még nem tudtuk, hogy mi vagyunk az abszolút gasztro-köcsög hipszterek. :-D Emlékezzünk meg a még a májrémes kekszről is. Egyébként mi mindent megettünk, aminek volt minimális tápértéke. A pénz kellett más, fontosabb dolgokra. :-)

fincsanindzsa 2014.06.25. 17:56:13

Kedves Mind! Most epp nem volt 2 felesleges oram a husleves alap elkeszitesehez, de nem restellek ezzel bibelodni ha hetvegen fozok. Osszegezve: nincs lisztes iz es majd ha elkeszititek utana fikazzatok,Ti a nagy gasztrotrollok. Addig pedig viva la gulyaskrem!

Phteven 2014.06.26. 07:36:17

Ezt megértjük. De miért nem vártál addig, amíg lesz?! Vagy miért nem hazudtál legalább? Ez így olyan ... kiábrándító volt.

randomuser1 2014.06.26. 09:00:58

@fincsanindzsa: te, neked is mondom, nem az a baj, h leveskockát használsz, mer nem vagyunk gasztrosznobok, mi is használjuk, ha levesalap kell, az a gond, h a cikkben kiemelted, a csedár minőségi legyen.. mikor csedárt lehet venni teszkó szineset olcsón oszt az is jó :)

fincsanindzsa 2014.06.26. 18:49:56

@Emmanuel Goldstein: :) ertem en. 2 opcio van legkozelebbre, vagy 3:)
1. Varok amig lesz idom
2. Hazudok
3. Nem emelem ki a minosegi alapanyag mellett a potlo termeket, igy ez arnyalni fogja a dolgokat. :)

randomuser1 2014.06.26. 22:31:39

bármi bejáccik, lidlibe épp angol hetek vannak, kilónként kétezerér érett csedár van, gyorsan vettem egyet, 7végén sajtleves lesz :)

fincsanindzsa 2014.06.26. 22:48:10

@Emmanuel Goldstein: de tudod! Szigoruan rendes husleves alaplebol ;) jo, hogy mondtad ezt, en is betankolok belole, koszi!

Ferdeszemüveg 2016.05.14. 13:55:07

Helló, némi változtatással csináltam meg - nem raktam bele lisztet és kicsit kevesebb tejszín-több tej - és isteni lett, a paprika eszméletlenól feldobja. Szóval köszi a receptet. Viszont. Amikor frissen volt kész a leves, tök szép krémes volt, de később sajna újra kellett melegítenem, és addigra a sajt már nem olvadt fel megint, hanem csimbókos lett :) mondjuk az ízén nem rontott :) de hülyén néz ki, nem lehet rendesen tálalni, stb. Van valakinek tapasztalata, ötlete, mitől lehetett ez, és hogyan lehet elkerülni a csimbókosodást? Előre is köszi.

fincsanindzsa 2016.05.14. 17:41:40

Ket javaslatom lenne: egy pici viz meg mehet bele ujramelegiteskor es egy botmixereles, talan ez segit. Nekem nem igazan maradt ujramelegitesre, igy nem tudok jobb tanacsot adni.