Fincsa-nindzsa

Vettem valami szószt - Az aldis keleti varázslat

2018. szeptember 19. - fincsanindzsa

Teljesen odáig vagyok a keleti ízeiért egy ideje. Most is szívem szerint rendelnék valami csodás indiai kaját. Én aki 10 éve nem volt képes megenni a csípőset, az olivabogyót, nem szerettem a bort és a pezsgőt sem. Erre a volt kollganőm mondaná, hogy megöregedtél...

Nekem sincs mindig időm arra, hogy frissen főzzek meg mindent és különben is pár hete keleti ízek voltak az aldiban, úgyhogy alaposan betankoltam a köftés szószból, mert az BRIL-LI-ÁNS. Már a boltban összeállt bennem, hogy ehhez bizony csinálok egy szuper kis húsgombócot - pulyka éppen miért lett volna?, jó lesz a sovány disznó is kivételesen - rizzsel. És ha nagyon pikáns lenne, küldök le mellé egy frankó ayran-t, vagy ha nincs otthon, akkor a jó öreg telfjöl is megteszi. 

Én sem 100 millinként főzőcskézek ám, tessék elhinni. Sőt ebből kettesével öntöttem bele a szószt, és ehhez fél kilós kiszerelésű darált húst vettem. Sőt, a rizsből sem bébi adagot készítek, hanem rendesen, bögrével.

Hozzávalók (1 főre)

100 ml Köfte szósz
60g rizs (nyersen mérve)
150g sovány, darált, disznóhús
só, bors
1 tojás
1 vöröshagyma
Kókuszzsír

img_6341.jpg

Először a rizst főzzük meg, hiszen ehhez kell a legtöbb idő. Alapvetően nem vagyok nagy rizses, mert ha magas szénhidrát bevitelen vagyok, lásd rizs, akkor kb 30-45 percen belül kopok a szemem az éhségtől. Ellenben néha elkerülhetetlen a fogyasztása. Többnyire basmatit szoktam főzni, esetleg bulgurt, de most egy sima Aldis előfőzött rizst vettem, amiből gyönyörűen pörgős rizst lehet főzni, mindenféle szenvedés nélkül.

Ha rizst főzök, kb. 1,7-szer annyi vizet teszek hozzá, mint maga a nyers rizs, így nem lesz túl száraz sem és nem is marad rajta víz feleslegesen. Alaposan meg szoktam sózni, nem árt ha van egy kis íze. (Itt most más fűszert nem javaslok, mert a szósz elég karakteres ízű.

Következő lépés, ezzel párhuzamosan, a húsgolyók elkészítése. Én szeretem megsütni alaposan a hagymát, így miután apróra kockázzuk, kókuzszsíron lepirítjuk. Ezt hozzáadjuk a darálthúshoz, amire már egy tojást ütöttünk, megsóztuk és borsoztuk.

A húsgolyókat sárgabarack méretűre formázzuk és kókuszzsíron majdnem teljesen készre sütjük. 

Közben a szószt felforralom és amikor a hús majdnem teljesen megsült, a golyókat összefőzöm a szósszal. 

Végezetül a rizzsel tálalom. Ha nem akartok gyomorégést - legalábbis én most erre vetette be végül a cselt, egy kis tejfölt kanalazzatok rá, néhány mentalevél társaságában. Vagy igyatok meg hozzá egy fantasztikus ayrant.

img_6344.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr814232829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása