Ez egy ismétlés, de a sztoriért megérte újra kiposztolni. Valamint hátha Ti is kedvet kaptok hozzá! :)
A héten elhatároztam, hogy főzeléket fogunk enni, mert azt lehet hússal és nélküle is enni, ki hogy szereti és kívánja. Olyannyira lustiban toltam és semmi hiányérzetem nem volt, hogy csak a paradicsomszószt főztem meg és egy hatalmas adag krumplit lapátoltam rá. Ez persze nem a hivatalos verzió, ám a növényi alapú. Dőlttel szedtem, hogy készítem, ha nem marad ki belőle a töltött paprika.
Hozzávalók
Paradicsomszószhoz
2 liter paradicsomlé
kb . 6-8 kanál nádcukor (vagy négyédesből amennyi kellően édessé teszi)
só
Rántáshoz
3-4 ek. liszt (én teljes kiőrlésűt használok)
olaj
Húsgombóchoz
50dkg darált pulyka- vagy sertéshús
1,5ek. rizs
1 fej vöröshagyma
1 tojás
só
bors
édes pirospaprika
3-4 tv paprika
A paradicsomlevet öntsük egy nagy lábosba, és kezdjük el főzni, kanalazzunk hozzá egy kevés cukrot és egy csipetnyi sót.
Amíg fő, egy fej vöröshagymát kockázzunk apróra, majd pirítsuk üvegesre egy kevés olajon. Ha ezzel megvagyunk, egy műanyag edényben keverjük össze a darálthúst, a tojást, a rizst és a hagymát, adjunk hozzá egy kevés őrölt pirospaprikát, sót és borsot ízlés szerint. A sós íz legyen domináns benne. - ez a lépés persze maradjon ki, ha nem eszünk húst.
A paradicsomlé, ha forrásközeli állapotba kerül, csináljunk hozzá rántást. Egy lábosban a lisztet pirítsuk meg olajon. Én aránylag sok lisztet szoktam ehhez használni, a 3-4 evőkanállal, mert sűrűn szeretem a levét. Miután megpirítottuk a lisztet, kanalazzunk hozzá a paradicsomléből, és folyamatosan kevergessük szilikon habverővel, hogy ne csomósodjon be. Annyi paradicsomlevet adjunk hozzá, hogy folyékony állagú legyen, majd folyamatos kavargatás mellett öntsük vissza az alap paradicsomléhez.
Ha nem lett olyan sűrű, mint szeretjük, akkor 2 kanál lisztből készítsünk egy újabb adag rántást az előbbiek szerint.
Ezután mossuk meg a paprikákat, csumázzuk ki, majd a magvakat is öblítsük ki belőle vízzel. Ezek után a húsgombóc-töltelékkel töltsük meg a paprikákat és egyesével helyezzük a paradicsomlébe még forrás előtt. Ha nincs elég paprika én tudatosan csak néhányat szoktam megtölteni – akkor formázzunk kis gombócokat a húsból és óvatosan helyezzük a paradicsomlébe. Hagyjuk főni a gombócokat, néha keverjünk bele, hogy ne ragadjon le a gombóc. 5-10 perc elteltével ízesítsük tovább cukorral. Ha savanykásan szeretitek, akkor 3-4 evőkanál cukor elegendő, de ha édesen kedvelitek, akkor 6-8 kanálnyit is igényel.
Ha a cukor belekerül, ne felejtsük el tovább keverni, ugyanis a cukor miatt könnyen leéghet. A gombócokat időközönként kóstoljuk meg. Akkor készül el, ha a a kóstolónál a rizs már nem kemény.
Nekem a legkedvesebb, ha főtt krumplival fogyaszthatom, ezért néhány krumplit héjában meg szoktam vízben főzni, majd még forrón lehúzom a héját és felkockázom.