Atyaúristen! Tegnap beszippantott a karácsonyi láz!!!
Évek óta még a szele sem csap meg, most meg már két ajándékot is megvettem, óvatosan megkukkantottam a karácsonyfadíszes dobozba, mit is rejt. Mi a szösz?! Magamra sem ismerek.
De a sütiért Édesanyámat "hibáztatom". Felhívtam a recept miatt:
...
É: Most kell?
H: Nem, ráér.
É: A Gyöngyi néniét küldöm, jó? Az a legjobb.
Azt mondta, hogy olvas, de nem bírt magával. 5 perc múlva nálam a recept. 7,5 perc múlva a konyhában álltam és fejben már végigfuttattam az alapanyagokat, van-e elég. Úgy voltam vele, ha van darálva annyi dió, mint amit a recept előirányoz, akkor egy életem, egy halálom, nekem bizony meg kell sütnöm a sütit.
A telefonhívás előtt 5 perccel, mint egy hulla zuhantam be az ágyba az eégsz napi kenyérkelesztés és főzőcske után, de nem, nem bírtam lenyugodni.
A recept Gyöngyi néni receptje alapján készült. Ő készíti amúgy a világ legfinomabb és legszebben felvágott Lúdláb tortáját is. Csak őgy mondom.
Állítólag ez a mennyiség 60-65 kifli elkészítéséhez elegendő, azonban anyukámmal nem mértük össze a kisujjunk szélességét, így nekem csak 45 darab sült ki. :)
Hozzávalók:
30 dkg liszt (fele teljes, fele BL55-öset használtam)
15dkg zsír (lehet helyette margarint használni és azonnal vegán lesz és még a tejföl sem kell hozzá)
10-12 dkg darált dió (a recept 10et ír, de én mind a 12 dekát beletettem, amit darálva találtam - micsoda bátorság!)
7 dkg porcukor
1/2 sütőpor
(max 1 ek. tejföl, ha nem állna rendesen össze a tészta)
A kiflik hempergetéséhez:
vaníliáscukrot keverjünk össze porcukorral
Az összes alapanyagot (kivételt a tejfölt) dolgozzuk össze, amíg az alapanyagok egy homogén tésztát nem alkotnak. Ha túlságosn porhanyós, egy kevés tejfölt dolgozzunk bele.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra és közben a kiflikből kisujjnyi vastagságú kifli alakú rudakat formázzunk. Viszonyítási alapként, 15g tészta volt egy-egy kifli, de ennél lehet kisebb is, ízlés kérdése. (Nekem ez a két falat)
10 perc alatt süssük meg. Egy kiflit fordítdunk fel, és ha az alja picit megpirult, vegyük ki a sütőből.
Amíg hűl, 2 csomag vaníliáscukrot keverjünk ki egy kevés porcukorral. Ebbe kell majd a langyosra hűlt kifliket beleforgatni. Ha melegen tesszük ezt meg, akkor a cukor meg is olvad és sokkal többet is vesz fel belőle.