Fincsa-nindzsa

Tojásos rákos rizs

2020. november 28. - fincsanindzsa

Imádom az instagramon pörgetni a feedet és újabb és újabb csodák után keresgélni. Nem is kell feltétlenül recept hozzá, inkább inspirációkra van szüksgégem néha.

Ez is csak egy elnagyolt recept lesz, mert felesleges mennyiségeket írnom hozzá, csak tegyünk bele minden finomságot.

Került bele:

20dkg rák (ebből mehetett volna bele 30 is)
1 hatalmas póréhagyma
1 lilahagyma
fokhagyma
szójaszósz
2 tojás
rizs

7df755da-cc5a-4bc2-ac15-0742b69c7a9a_1_105_c.jpeg

A rizst külön főzzük meg, ezzel kezdjük a műveletet, ugyanis ennek kell legalább egy 20-25 perc. Készítsük elő az alapanyagokat, mossuk meg a rákot és tisztítsuk meg, ha nem belezettet vettünk. A póréhagymát karikázzuk fel, a lilahagymát kockázzuk.

Nagyjából, amikor a rizs majdnem megfőtt, akkor kezdjük el sütni a többi hozzávalót.

A hagymát olajos futtassuk meg, majd a rákot is keverjük hozzá. Ne súzzuk meg, mert a szójaszósz az elég ízt ad majd neki. Ez nagyjából szempillantás alatt megsül. Ha rózsaszínű lesz, akkor nagyjból már el is készültünk vele. Adjunk hozzá a fokhagymás szószból (a receptjét itt találjátok: https://fincsa-nindzsa.blog.hu/2020/11/24/vampirt_uzok) vagy zúzzunk hozzá 2 gerezd fokhagymát.

Ha úgy látjuk, minden kellően átsült, akkor keverjük hozzá a megfőtt rizst. Forgassuk  össze alaposan, de ne törjük össze. Én egy wokban készítettem, mert úgy biztosan nem hullik ki belőle semmi.

Húzzuk mi az edény szélére körben az ételt, ugyanis a közepére bele kell ütnünk 2 tojást és mintha rántotta lenne, folyamatosan kavargatnunk kell. Ha a rántotta elkészül, forgassuk össze a rákos-rizses egytálétellel, majd locsoljunk rá szójaszószt, ami egy kellemes ízvilágot kölcsönöz neki. Azért vigyázzunk, ne essünk túlzásba, mert a szójaszósz kifejezetten sós.

Ha lett volna itthon wasabim, akkor biztosan még abból is pötyögtetek rá egy keveset, mert annyira szeretem.

72c9043a-46c7-482b-be07-14b5db8f61fd_1_105_c.jpeg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr1716292452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2020.11.28. 21:18:03

Egy apró megjegyzés, ami nem a receptnek szól: sosem tesszük keresztbe a pálcikákat, mert az irgalmatlan illetlenség. Kb. olyan szinten sértő keleten, mintha mutogatnánk vele ;)
Kettő másik megjegyzés pedig a recepthez: : a rizs milyen fajta, hogy 20-25 percig kell főzni? Egy basmati simán megvan 10-12 perc alatt. Ha utána húshoz tesszük (pl. garnéla a receptedben, vagy tojás) akkor elég neki 8 perc is, hiszen utána is tovább fő a többi alkatrésszel. Főzés után rögtön hideg vízzel átmosod, hogy lehűljön, és ne főjön tovább? Ezt csak azért kérdezem, mert a képeken eléggé szétfőtt állagúnak látszik.
További jó főzést! ;)

fincsanindzsa 2020.11.28. 21:35:25

@motoroskonyhaja: hello-hello! Nos, a pálca illemtant tényleg nem néztem meg, csak arra figyeltem, hogy a fotónak mi áll jól! Köszönöm szépen.
Jázmint használtam, mert a basmati nekem nagyon gyorsan felszívódó (szénhidrátügyileg) és hamar megéhezem tőle, bár tény, a basmati gyorsabban elkészül.
A rizs csak pár percig főtt együtt a hozzávalókkal. Egy picit jobban meg is főtt, a tojás is képzett rajta egy “nyálkásabb” réteget, valamint nem lett elég éles a kép. Így készülhetett a kép, a valóságban nem túlfőtt rizsről.
Nem mostam le hideg vízzel. Javasolnád? Miért jobb úgy?
Mindig jókat írsz, úgyhogy kíváncsi vagyok!

motoroskonyhaja 2020.11.28. 21:52:30

@fincsanindzsa: Semmi gond, azért jelzem, mert ez nekem is újdonság volt anno, Japánban külön figyelnem kellett mind erre, mind arra is, hogy ne mutogassak vele, persze ettőll függetlenül párszor sikerült.... :)
Lehet én értettem fére, de a gyorsan felszívódó az pl. a jázmin rizs (jóval magasabb a glikémiás indexe, mint a basmatinak (basmati: 58, a legalacsonyabb a rizsek között, jázmin: 109, a legmagasabb a rizsek között), és ugye minél alacsonyabb a GI érték, annál lassabban szívódik fel. Ahogy a "nagykönyv" is írja: "Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak és ezáltal hosszabb ideig tartó teltségérzést okoznak." Én ezért fogyasztok kizárólag basmatit. :)
A főzés után azért kell alaposan átmosni hideg vízzel (azaz lehűteni) a rizst, mert ha csak leszűrjük, akkor a hőtől még tovább fő, ezért fordul elő, hogy nagyon sok embernek szétfőtt, ragacsos állagú rizst tesznek az asztalára.
A recepthez: az alapgondolat nagyon jó, én is szeretem az ilyen típusú ételeket (naná :) A hagyma-fokhagyma kombó mellé én dobnék egy kis gyömbért (kínai szentháromság), abban sütném meg a garnélákat, de utána kivenném őket, hogy ne legyenek gumisak. A rizst alőbb leszűrném (ahogy írtam is, úgy 8 perc után), nem hűteném le (mert kell még fővés neki, és úgy keverném össze a tojásokkal, majd a végén a hagymás garnélával. A szójaszószról viszont nem írtál. KAlaten sötétet (az intenzívebbet) használják a főzéshez, a világosat pedig mártogatni, ízesíteni az ételt/falatkákat (plusz Japánban létezik egy fehér verzió is, amit gyozához használnak legtöbbször).

fincsanindzsa 2020.11.28. 22:39:52

@motoroskonyhaja: zseni! Amióta elolvastam a kommented, az orromban érzem a gyömbér illatát. Az hiányzott belőle!
Igen, jól írtál a felszívódásról, viszont én éppen fordítva reagálok rá és nagyon gyorsan megemésztem, majd hamar éhes leszek.
Köszönöm a kultúrális kitekintőt, utána fogok olvasni, mert érdekel.

motoroskonyhaja 2020.11.28. 23:11:19

@fincsanindzsa: Közel sem vagyok az, de köszönöm a bókot ;) A friss gyömbér nagyon jól illik a hagyma-fokhagyma kombóhoz, kínában ezért is hívják szentháromságnak :) Amúgy tényleg nagyon finom -és jellegzetes - illata van ennek a három firss alapanyagnak.
Huh, ezt nem tudtam, hogy így reagálsz rá, sajnálom!
A kitekintőt tanácsnak szántam, semmi rossz szándék nem vezérelt (és ahogy írtam, ennek ellenére én is belefutottam kint többször is abba, hogy beszéd és evés közben lelkesen mutogatok a pálcikákkal... :)

fincsanindzsa 2020.11.29. 00:37:16

@motoroskonyhaja: ha van kedved, a szentháromsávot egészítsd ki őrölt korianderrel és római köménnyel, kockázz rá paradicsomot es ezt alaposan főzd meg quinoával. Isteni finom lesz, nem bánod meg.
Sajnos mindenkinek ki kell tapasztalnia mi az igazán jó számára, de ez is egy szépsége a főzésnek. Egy újabb ok a kísérletezésre. :)
Szép estét kívánok!
süti beállítások módosítása