Fincsa-nindzsa

Esküvőre készülünk, pogácsával melegítünk be

2021. július 04. - fincsanindzsa

Esküvőre készülünk! No de nem az enyémre, hanem az öcsémékére. A két anyuka kitesz magáért, vagy 3 nádfedeles falut jól tudnának lakatni, amennyi sütit csinálnak. Úgyhogy úgy döntöttem, hogy amit anyukám tervez, nemcsak segítek neki megsütni, hanem meg is osztom veletek az összes receptet, amit készítünk. (Legy alsó hangon vagy 10 féle)

Kezdem a pogival, mert sós az esküvőkön valahogy alig van. Nálunk is a 20ból talán 3 sós lesz. Számomra teljességgel érthetetlen.

Ez a pogi, nálunk az ikonikus Bence kedvence néven fut, ami nagyjából egy 50 éves recept lehet és kiderült, hogy egy lisztes zacskó oldaláról olvasták ki a "csajok".

Hozzávalók (kb 4 tepsinyi kell)

(Édesanyám a recept diktálása közben győzköd, hogy ide kell ám a mennyiség, mégsem kettőnkre sütünk, aham!)

90dkg liszt
25dkg margarin
1,5 csomag instant élesztő
1,5dl tej (persze nem volt benne biztos, hogy 1,5 az a másfél, de majd a tejföllel kompenzálható, azt mondta, hogy jó gyúrható legyen a tészta állaga)
1 tojás + 2 sárgája ( fehérjétől kemény a tészta, így ácsi a plusz egy tojással!)
kb. 3dl tejföl (hangsúlyozom, csak hozzávetőleges, mert a lényeg, hogy a végeredmény egy kemény, gyúrható tészta legyen. - nincs két egyforma pogácsa - idézem édes jó anyám)
1,5 ek só

A tetejére: reszelt sajt (kb. 20 dkg) és 1 tojás a kenéshez

img_4380.jpeg

A lisztet és a hideg margarint összedolgozzuk, hogy ne olvadjon meg. Az élesztőt futtassuk fel langyos tejben. Hozzáadjuk a tojást és sárgáját, a tejfölt és a sót.

1 órát pihentetjük, majd átgyúrjuk, hajtogatjuk, kiszaggatjuk.

A tetejét megkenjük tojással (ehhez külön üssünk fel még egyet) és reszelt sajttal, de csak szaggatás után.

180 fokra melegített sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr9616611728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása