Még mindig nem írtam össze a listát azokról a sütikről és ételekről, amit félek megsütni, mert azt gondolom, hogy nehéz. Így hát hónapokon keresztül gyűjtöttem a bátorságot a citromos pitéhez és persze pofon egyszerű volt ez is.
El sem tudjátok képzelni, hány féle pitetészta receptem volt, de végül nem kreáltam egy 6.-at, hanem a legszimpatikusabbat és legkompatibilisebbet rántottam elő.
Hozzávalók:
Tészta, a 23 centis tortaformához - nem vacakoltam a piteformával, mert szerettem volna kitenni egy tálra
20dkg liszt
10dkg vaj
5dkg porcukor
1-2ek. víz
1 csomag vaníliáscukor
1 citrom héja
Krém:
3 tojás + 2 sárgája
kb. 2dl citrom lé (ez 4 lédús citrom levét jelenti kb)
+ a citromok reszelt héja
10dkg vaj
15dkg cukor
A tésztához az alapanyagokat összegyúrom. Csak jó gyorsan, hogy ne olvadjon fel és hűtőbe teszem egy fél órára. Sütőpapírral kibéleltem a forma alját és mielőtt befogattam a tésztát, szépen kinyújtottam rajta a tésztát, akkorára, hogy maradjon bőven elég, ami a tészta peremeként szolgál. Ha egyenletes vastagságúra nyújtottuk, óvatosan helyezzük a formába, nyomkodjuk bele, hogy a forma érintkezési formájánál is megfelelően álljon. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, a tészta felületét villával böködjük meg, hogy ne hólyagosodjon fel és kb 15-20 perc alatt süssük világos színűre. A pitét nem szeretem ha aranybarna, mert akkor a tésztája is sokkal könnyebben törik.
A ctiromkrém receptjét Lilafüge oldalán találtam, azonban az ő receptjéhez képest plusz egy citromot facsartam még és így adtam meg azt igazi, mennyeien fanyar ízét.
A citrom levét, a vaj felét, a cukrot és az enyhén felvert tojások (sárgákat is) alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni, majd hozzáadjuk a vaj másik felét és addig sütjük, amíg teljesen sűrűvé válik.
Legvégül hozzákeverjük a citrom héját is, majd hagyjuk kihűlni.
A teljesen kihűt vajas tésztán egyenletesen eloszlatjuk és legalább 4-5 órát hagyjuk dermedni, mielőtt megszegnénk.