Fincsa-nindzsa

Omlós vajas pogi (sajttal megspékelve)

2021. október 01. - fincsanindzsa

Elkezdtem gyakorolni a péksuli vizsga tételeit, hogy a vizsgára minden a kisujjamban legyen.

A sajtos  pogi receptjében visszább kellett vennem a cukrot, a só mennyiségét rátok bízom, de nekem ez a jogi alapból túl édes lett. Ha szeretitek, akkor zárójelben megadom az eredeti cukormennyiséget.

 

Hozzávalók:

0,9kg BL55-ös liszt (én továbbra is királybúzát használok)
28dkg vaj (én a teavajra esküszöm és sokkal finomabb is)
1 tojás
1,5 csomag száraz élesztő, mehet bele 2 zacsival is
1,5dl tej
Kb 1,5 deci víz
25g cukor (40 volt eredetileg)
27 g só

A lisztet morzsoljuk össze a vajjal, a tejben futtassuk fel az élesztőt egy pici cukorral, majd az összes alapanyagot dolgozzuk össze a robotgépben.

Ha egy homogén tésztát kaptunk, takarjuk le és tegyük félre pihenni kb. 20 percet.

Ha túlságosan nedvesnek érezzük a tésztát, akkor egy kevés lisztet dolgozzunk bele kézzel, ha száraznak, akkor egy löttyintésnyi tejet még simán felvesz.

A pihentetés után nyújtsuk ki a tésztát kb 1,5 centi vastagságúra. Egy irányból rovátkázzuk be, - nem kell finomkodni, különben olyan lesz, mint az enyém a képen - majd szaggassuk ki. Helyezzük őket egyenlő távolságra egymástól a sütőpapíron, kenjük le tojással és kelesszük kb 40-50 percig. Mielőtt megsütnénk, kenjük le újból tojással és várjuk meg, hogy megszáradjon a felületkezelés.

250 fokra melegítsük elő a sütőt - ne féljünk tőle, tényleg mehet ilyen magas hőfokon! - és 12-13 perc alatt süssük meg a pogikat.

Ha szeretnénk, a kelesztés után reszelhetünk rá sajtot (ugyanúgy tojásozzuk le előtte másodszor is)

Ha nagyobb pogikat szaggatunk, kb. 28 darab sül ki belőle. (A nagyobb kevésbé szárad ki)

Szőlőt fürtről harapva hozzá az igazi mámor!

fullsizerender_11.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr3916705506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása