Fincsa-nindzsa

Tökmagos csavart bagett

2012. június 16. - fincsanindzsa

Nem vagyok egy nagy kenyeres, de azért alkalmanként eszem / veszem. Többnyire veszem. Egy időben kenyérsütővel is nagyon sokat csináltunk, mert egészségesebb, mégiscsak tudjuk mit eszünk, mégsem a nagy multik lufikenyereit tömjük magunkba. Aztán gondoltam kipróbálom, milyen sütőben sütni. De merjünk nagyot álmodni, legyen bagett, de az sem akármilyen, hanem zöldfűszeres vajkrémes, természetesen friss zöldfűszerekkel. És megspékelve tökmaggal. Remélem, az eredménnyel elégedettek lesztek :)

Hozzávalók

50dkg BL55-ös liszt (lehet rozs vagy kenyérliszt is)
3dl víz
2 kávéskanál só
1dl tej
fél élesztő

tökmag és/vagy napraforgómag
zöldfűszer (petrezselyem)
ízlés szerint fokhagyma
10dkg teavaj
tojás

A lisztet szitáljuk meg, hogy jó laza legyen, keverjük el benne a két kávéskanál sót. Közben a deci tejben futtassuk fel az élesztőnket, és adjunk hozzá egy kis cukrot. Ha kellően felfutott, öntsük az élesztőt a lisztre, majd fakanállal dolgozzuk össze. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, míg homogén állaga nem lesz, majd meleg helyen, egy konyharuhával letakarva hagyjuk kelni, legalább egy 30-40 percet.

1_22.jpg

Amíg a tésztánk kel, készítsük el a zöldfűszeres vajkrémet. Két csomag petrezselymet vágjunk apróra, és ha szeretjük a fokhagymát, nyugodtan zúzzunk bele. Keverjük el a szobahőmérsékletű vajunkkal. Ha a vajkrém túl soknak tűnik, akkor később kenyérre kenve is fogyasztható.

2_13.jpg

Ha ezzel megvagyunk, a tésztánkat 3 egyelőre részre osszuk el, nyújtsuk ki akkora lapos rudakra, hogy a gáztepsiben kényelmesen elférjen. A kinyújtott tésztákat kenjük meg a vajkrémmel, majd ízlés szerint szórjuk meg magokkal. Én nagyon szeretem a szotyit és a tökmagot is, ezért vegyesen használtam fel belőle. Ha a kenéssel is megvagyunk, csavarjuk meg a rudakat néhány helyen, ahogy a hossza engedi, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben hagyjuk egy 10-15 percet még kelni. A tetejét kenjük meg tojással.

200 fokra felmelegített sütőben süssük légkeveréses üzemmódban ízlés szerint. Ki a jól megsült, ki a szinte világosbarna kenyeret szereti. Egy tepsibe engedjünk vizet, és a bagett alá tegyük be, mert így jóval gyöngébb lesz a tésztánk.

3_4.jpg

Ha nem szeretjük a fehér kenyeret, akkor csinálhatjuk rozslisztből, bár úgy kicsit nehezebb lesz a tésztája. Ezt egy kevés tejföllel vagy joghurttal lazíthatjuk.

4_2.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr634593009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása