Aki szereti a rizst, és már unja a szokványos ízesítést, érdemes ezt a kis különlegességet is kipróbálni. Akár köretként, akár magában is fogyasztható, akár mint egy ludas kása. Nekem nagyon bejött, annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy rizses. Ripsz-ropsz elkészül, szóval időhatékony is. Mindössze 15 percre van hozzá szükség.
Hozzávalók (4 fő részére)
250g rizs – ha lehet jázmin
(jázmin rizs esetében 1.7es szorzóval adjunk hozzá vizet, a 2xes szorzó hiedelmével ellentétben)
só
kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
(metélőhagyma)
1 kiskanál paradicsompüré
fél lime leve
Az alap hasonlóan készül, mintha pörköltalapot készítenénk, bár ebben sem vöröshagyma, sem paprika vagy paradicsom nincs.
Egy kevés olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, vékonyan karikázhatunk rá metélőhagymát. jöhet á a paradicsompüré, majd egy csipetnyi só.
A rizst adjuk a „pörköltszerű” alaphoz. Akkor jó a rizs, ha látjuk, hogy a szemek fehéredni kezdenek. Öntsük fel vízzel! Ne kétszer annyival, csak 1.5-1.7szeres szorzót használjuk, figyeljük meg, bőven elegendő lesz :)
Hagyjuk, hogy a víz felforrjon, majd vegyük le alacsony hőfokra a lángot és fedjük le. Ne kavargassuk, hiszen a rizsszemeket összetörjük ezáltal. Ha késztetést érzünk, inkább rázzuk meg. Ha lefedtük, húzzuk le a tűzről és hagyjuk egy 25-30 percet állni. Ez idő alatt teljesen magába szívja a vizet és már fogyaszthatjuk is.
Egy kis fanyar íz miatt, facsarjuk rá egy fél lime levét.
Ha meg szeretnénk bolondítani, akkor néhány garnélarákot pucoljunk meg, és pirítsuk rózsaszínre vajon. Ezt is belekeverhetjük a rizsbe. Ez viszont feltétlenül kívánja a limeot :)