Fincsa-nindzsa

Mexikói rizs

2012. október 20. - fincsanindzsa

Aki szereti a rizst, és már unja a szokványos ízesítést, érdemes ezt a kis különlegességet is kipróbálni. Akár köretként, akár magában is fogyasztható, akár mint egy ludas kása. Nekem nagyon bejött, annak ellenére, hogy nem vagyok egy nagy rizses. Ripsz-ropsz elkészül, szóval időhatékony is. Mindössze 15 percre van hozzá szükség.

Hozzávalók (4 fő részére)

250g rizs – ha lehet jázmin
(jázmin rizs esetében 1.7es szorzóval adjunk hozzá vizet, a 2xes szorzó hiedelmével ellentétben)

kevés olaj
2 gerezd fokhagyma
(metélőhagyma)
1 kiskanál paradicsompüré
fél lime leve

Az alap hasonlóan készül, mintha pörköltalapot készítenénk, bár ebben sem vöröshagyma, sem paprika vagy paradicsom nincs.

Egy kevés olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, vékonyan karikázhatunk rá metélőhagymát. jöhet á a paradicsompüré, majd egy csipetnyi só.

1_114.jpg

A rizst adjuk a „pörköltszerű” alaphoz. Akkor jó a rizs, ha látjuk, hogy a szemek fehéredni kezdenek. Öntsük fel vízzel! Ne kétszer annyival, csak 1.5-1.7szeres szorzót használjuk, figyeljük meg, bőven elegendő lesz :)

2_76.jpg

Hagyjuk, hogy a víz felforrjon, majd vegyük le alacsony hőfokra a lángot és fedjük le. Ne kavargassuk, hiszen a rizsszemeket összetörjük ezáltal. Ha késztetést érzünk, inkább rázzuk meg. Ha lefedtük, húzzuk le a tűzről és hagyjuk egy 25-30 percet állni. Ez idő alatt teljesen magába szívja a vizet és már fogyaszthatjuk is.

3_39.jpg

Egy kis fanyar íz miatt, facsarjuk rá egy fél lime levét.

Ha meg szeretnénk bolondítani, akkor néhány garnélarákot pucoljunk meg, és pirítsuk rózsaszínre vajon. Ezt is belekeverhetjük a rizsbe. Ez viszont feltétlenül kívánja a limeot :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr684858738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása