Ez egy régi nagy kedvenc receptem, meg megjárta az index főcímlapot is, talán okkal, talán nem, ezt mindenki döntse el maga. Ez a sali az amerikaiak egyik kedvence, a Cobb saláta. A végeredmény: "könnyed saláta" tojással, baconnel és a számomra nagyon kedves mézes-mustáros szósszal. A szószt sajnos nem túlzottan ajánlanám a diéta mellé, de a teljesség igényével így kerek a történet. Enjoy!
Hozzávalók (4 főre)
8szelet bacon
20-25dkg csirkemell
3 tojás
15dkg paradicsom
10-12dkg cheddar sajt (preferáltan a sárga színű)
1 avokádó
fél kígyóuborka
jégsaláta
1 kaliforniai paprika
Öntethez:
2ek. mustár
2ek. méz
2ek. majonéz
Kezdjük azzal, amely elemekhez több idő kell, mint pl bacon és a hús sütése. De mielőtt nekiállnánk a húst feldolgozni, tegyük fel főni a tojást. Forráspont után 5-7 percre még szüksége van.
Ezután:A bacont negyedeljük el, majd süssük meg mindkét oldalát jó ropogósra. A csirkemellet szeleteljük hüvelykujjnyi csíkokra, majd nagy lángon, a baconszalonna zsírjában pirítsuk meg mindkét oldalát. Egy cseppet sózzuk meg a húst, de ne essünk túlzásokba, mert a bacon miatt már ott a sós íz. (Az eredeti salátában főtt hússal írják, de én annyira nem szeretem azt a verziót, de mindenkinek szíve joga, melyiket válassza).
Közben a zöldségeket mossuk meg alaposan, kb. hasonló méretűekre szeleteljük, kockázzuk fel a zöldséget, hogy mutatós legyen. Ez alól ne képezzen kivételt a cheddar sem, bár az inkább 0.5x0.5mm nagyságú legyen. Mutatósabb. És speciel elfeledkeztem a jégsalátát hozzátenni, de e nélkül is nagyon finom volt. Az avokádóra van egy nagyon jól bevált módszerem. Vettünk nemrégiben a fagylaltadagolóhoz hasonló kanalat, csak kb. cseresznye nagyságú gombócokat lehet vele formálni. De mielőtt kibeleznénk, hosszában vágjuk félbe, és egy kanál segítségével óvatosan szedjük ki a magját. Utána a „belezéssel már könnyű dolgunk van.
A tojást ha kicsit kihűlt, szabadítsuk meg a héjától. Hogy szépen le tudjuk szedni, és ne sérüljön a belseje, a legegyszerűbb ha az alábbi praktikát alkalmazzuk: az alját nekikocogtatjuk a deszkának, majd végighempergetjük, hogy a héja mozaikosra törjön. Ezután csak óvatosan le kell szednünk, és kockákra kell ezt is szelnünk.
Végezetül, keverjük ki a dresszinget, melyet a legkönnyebb megcsinálni: mustár-majonéz-méz összekever, amíg homogén állagot nem vesz fel. Ezt az ízt is Amerikában szerettem meg, de így legalább nem kell vásárolni külön, hanem meg tudom csinálni itthon is. Méghozzá kiválóra.
Legutolsó lépésként vegyünk elő egy téglalap alakú tálat / jénait, és a színek harmonizációját követve, párhuzamos csíkokra rendezzünk egy-egy típusú zöldséget és a többi hozzávalót. A bacont pedig szórjuk a tetejére, majd fogyasztás előtt öntsük nyakon a szósszal.