Fincsa-nindzsa

Almás karamellizált

2016. március 12. - fincsanindzsa

Ezt a sütit még a pasim készítette egy kis asszisztenciával a szülinapomra, ami már elég rég volt, de épp most bukkantam rá ismét a fényképek között. Nagyon cuki volt, rendezett nekem meglepi bulit, amit még sosem kaptam senkitől, kitalálta, hogy süt nekem finomságokat, és olyannyira büszke voltam rá, mert képes volt miattam még tésztát is gyúrni, ugyan nem ehhez a recepthez. Ezt még videóra is vettem, és ha megnézem, igen diszkréten mosolygok rajta, magamban viszont fuldoklom a röhögéstől, hogyan gyúrta először elméletben, tészta nélkül a hozzávalókat. Megkönnyítettük a dolgát, mert ehhez az almás sütihez bolti leveles tésztát használt és a cukrot is megkaramellizáltam neki, így valljuk be nem maradt sok dolga - almaszeletelés - de maga a gesztusérték számomra borzalmasan jól esett. Nézzétek, micsoda finomságot hoztunk össze!

Hozzávalók

1 csomag Tante Fanny leveles tészta
kb 2-3 hámozott alma
2 marék dió vagy mogyoró
3-4ek. barnacukor
1-2ek. víz
fahéj
tojás

A leveles tésztából szaggassunk 4-5 centi átmérőjű korongokat, szeljünk rá vékony szelet almákat, amit előzetesen megpucoltunk. A legegyszerűbb, ha egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és már azon bütykölünk, így biztosan nem esik szét a sütink.

1_104.JPG

Közben a barnacukrot kezdjük el karamellizálni: kanalazzuk a cukrot az edénybe, adjunk hozzá először egy evőkanál vizet. Ha nem tartjuk elegendőnek, jöhet hozzá még egyet. Közepes lángon melegítsük a cukrot, folyamatos kevergetés mellett, amíg közel folyékony állagúvá válik. Figyeljünk arra, hogy a színe ne sötétedjen be túlságosan, mert akkor a cukrunk bizony elégett. Amikor fél olvadt állapotú, szórjunk bele fahéjat és az apróbb darabokra vágott diót, mogyorót forgassuk össze vele és húzzuk le a tűzről. Egy szilikon lapon terítsük el, hagyjuk egy picit hűlni, majd kisebb darabokat törve / kanalazva belőle, helyezzük az almaszeletekre. Ez az íz a karácsonyi bódék ízét idézi, és ha marad is a dióból / mandulából, pillanatok alatt el lehet csipegetni. Kicsit függővé is teszi az embert :)

2_81.JPG

Kenjük meg a tésztát tojással és süssük 180 fokon kb. 10-15 perc alatt világos színűre. Ha úgy látjuk, hogy megsült, előbb is kiszedhetjük. Kb. 18 darab készült belőle.

3_59.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr568423382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása