Talán ez a számomra legkedvesebb tésztaszósz. Ennek az a legegyszerűbb oka, hogy a legnagyobb kedvencem tésztán és pizzán is a paradicsompüré. És a tejszín. Eddig még csak külön-külön fogyasztottam, meg sem fordult a fejemben, hogy ez kiválóan hasznosítható együtt.
Hozzávalók
Alaptészta a korábbi receptek szerint (http://fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/07/06/alapteszta_friss_haziteszta), vagy száraztészta
3 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 doboz hámozott paradicsom, vagy paradicsompüré (a Lidl-ben nagyon jókat lehet kapni)
szerecsendió
250ml tejszín (0,1%-os cukortartalmú) – Sissy (nem Hulala a magas cukortartalma miatt!!!)
olívaolaj
só
cukor
bazsalikom
parmezán
A hagymát finomra vágjuk fel, a fokhagymát zúzzuk össze, majd futtassuk meg olajon, amíg üveges nem lesz. Ezek után öntsük fel olívaolajjal úgy, hogy teljesen ellepje a hagymánkat. A hámozott paradicsomot dobjuk be az aprítóba, és mixeljük sűrűre. Ha a paradicsompörét választottuk, akkor azt csak öntsük a hagymás-olivás alapra. Forraljuk fel a paradicsompürénket. Ízesítsük sóval, és ha a paradicsomlé kicsit savanykás, egy hangyányi cukrot is tegyünk hozzá. Forraljuk meg a szószunkat. Ezek után apránként öntsük hozzá a tejszínt, szórjuk bele egy kis szerecsendiót és még legalább fél órán keresztül főzzük készre közepes lángon.
Pikáns ízt kell, hogy kapjunk, kevésbé lágyat, amiben nem a tejszín a leghangsúlyosabb. Ha más majdnem teljesen összeértek az ízek, ízesítsük, még ha szükséges, morzsoljunk bele friss bazsalikomot, és reszeljünk bele parmezánt.
Közben a tésztánkat már kifőztük, így a szószt merjük a tésztára, és keverjük össze. További parmezánt is használhatunk. Frissen az igazi.