Fincsa-nindzsa

Pite 1. - Cseresznyés-szedres pite

2012. augusztus 07. - fincsanindzsa

A pite időről időre visszaköszön az életemben. Sajnos most egy darabig nem ehetek ilyen finomságokat, de ettől még elkészíthetem őket nem? Huncut mindig akad rá, hogy ki egye meg :) Ezt a sütit nemrégiben csináltam. Sajnos sem szedret, sem cseresznyét nem lehet már kapni. Így ez a süti jövő nyárra marad. Ha nagyon kívánjátok, készíthetitek konzerv cseresznyével, és mirelit szederből. A nyári ízek egyik legnagyobb kedvence volt.

Hozzávalók

Tésztához:

170 g liszt
40 g porcukor
90 g kockára vágott vaj
1 közepes tojás sárgája
fél citrom leve

Krémhez:

1 csomag tejszín ízű pudingpor
fél liter tej
3 ek. kristálycukor

Tetejére:

1 csomag zselatin
2ek. cukor
2dl víz
25dkg cseresznye
20dkg szeder

Tészta: A lisztet és a porcukrot a vajjal átmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és a citromlevet. Jól összegyúrjuk, ha ragad, kevés liszttel korrigáljunk, majd fóliába csomagolva tegyük fél órára a hűtőbe. 190 fokra melegítsük elő a sütőt, béleljük ki a tésztával a tortaformát (mivel a tésztánk vajas, ezért nem kell sem vajjal kikenni a formát, sem sütőpapírral kibélelni), tegyünk bele sütőpapírt és szárazbabot majd 10-12 percig süssük elő, míg aranybarna nem lesz. Tegyük félre és vegyük le a sütőt 180 fokra.

Pudingos alap: A pudingport keverjük csomómentesre egy deci tejjel, majd fokozatosan keverjük hozzá a maradék tejet is. Tegyünk bele 2-3 evőkanál cukrot, majd főzzük sűrűre folyamatos kavargatás mellett. Ha felforrt, néhány percig még főzzük tovább, majd vegyük le a lángról és hagyjuk kihűlni.

1_77.jpg

A cseresznyét magozzuk ki, és a szederrel együtt mossuk meg és csöpögtessük le. Ha a pudingos alap kihűlt, egyenletesen oszlassuk el a szintén kihűlt tésztán. A pudingra először helyezzük el a cseresznyéket, majd a lyukakat töltsük fel a szederrel.

2_52.jpg

Egy csomag tortazselét vagy 2 teáskanál zselatint keverjünk csomómentesre 2dl vízzel vagy gyümölcslével, 2 evőkanál cukrot adjunk hozzá, majd forraljuk fel sűrű kavargatás közben. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről és hagyjuk sűrűsödni, hűlni. Ha még meleg a közepétől kezdve egyenletesen csorgassuk rá a tortára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a zselatin megdermedjen.

3_26.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr994699064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása