A körtének lassan itt a szezonja, ezért nézzük meg, mit lehet kihozni belőle. Ismét egy nyári íz, egyszerű recept, de mégis finom. Elsőre kicsit olyan, mintha sült bacon-ös pite lenne készülőben, de a látszat csal :)
Hozzávalók
Tésztához:
12 dkg liszt
7.5dkg Rama margarin
4dkg porcukor
1 tojássárgája
Töltelékhez:
25dkg túró
6-8dkg porcukor
2 tojás
1 citrom részelt héja
1 cs. vaníliás cukor
3-4 körte (mérettől függően)
ízlés szerint baracklekvár
A tésztához összekeverjük a lisztet és a porcukrot, majd összemorzsoljuk a Rama-val, és homogén állagúra gyúrjuk a tojással. Pihentessük a hűtőben 10 percet, hiszen a kezünk melegétől a vaj felolvad, a tészta kevésbé lesz kezelhető. Ha egy kicsit dermedt, utána egy piteformának megfelelő korongot nyújtunk belőle, de ha ügyesek vagyunk a sütőpapírral kibélelt piteformába rakjuk a tésztát és az ujjunkkal egyenletesen nyomkodjuk szét, hogy akkora pereme legyen, mint a formánk széle. A sütőnket melegítsük elő 180fokra és állítsuk légkeverésesre. Közben a pitére rakjuk sütőpapírt és tegyünk bele babot, vagy sárgaborsót, hogy sülés közben a tészta ne hólyagosodjon fel. Kb. 15 percig süssük elő. Ha kiszedtük a sütőből, a sütőpapírral együtt tegyük félre a babot is.
Amíg a tésztánk sül, használjuk ki az időt, és töltelék hozzávalóit keverjük össze. A túrót nyomkodjuk szét villával, keverjük hozzá a cukrokat, a citrom héját reszeljük bele, üssük bele a tojásokat. Kenjük a tésztára a tölteléket. A körtét vágjuk fel, és legyezőszerűen terítsük szét a krémen, vagy amilyen mintázatban szimpatikus. Sütőben 20-25 percig süssük, ugyanúgy 180 fokon.
Ha elkészült, a tetejét kenjünk meg baracklekvárral.