A brulée magában fogyasztva is király, de a briós még megdobja az ízét, főleg az áfonyával. Mivel kelt tésztát ritkán csinálok, nagyon kíváncsi leszek, hogy sikerül.
Hozzávalók
35dkg liszt
4 tojás sárgája (+1 tojás a kenéshez)
4dkg élesztő
2.25dl tej
5dkg vaj
8dkg kristálycukor
3dkg vanlíiáscukor
8dkg vörönyáfonya
3dkg szeletelt mandula
csipetnyi só
Az élesztőt futtassuk fel egy kevés cukorral és a tejjel, majd lefedve hagyjuk pihentetni.
A lisztet, a tojást, a cukrot, a vaníliáscukrot, valamint egy csipetnyi sót dolgozzunk össze. A vajat olvasszuk meg, majd adjunk a lisztes keverékhez. Ha az élesztős kovász már megkelt, keverjük a tésztánkhoz, alaposan dolgozzuk össze, hogy rugalmas állaga legyen, Ha nyúlós, szórjunk hozzá egy kevés lisztet.
Forgassuk bele a kimért áfonyát és szeletelt mandulát is, majd meleg helyen kelesszük kb. 45 percen keresztül.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztából mandarin méretű gombócokat formáljunk, kenjük meg a tetejét a felvert tojással, majd a sütőben kb. 30 perc alatt süssük aranybarnára.