Fincsa-nindzsa

Lazacsteak vajas tésztába göngyölve

2012. december 23. - fincsanindzsa

Már biztosan mindenki karácsonyi lázban ég, ezért most már épp itt az ideje, hogy előkészítsük az ételeket. Még holnap kora délutánig nyitva tartanak a piacok - legalábbis Budapesten - így az utolsó pillanatban is be tudjátok szerezni, ami szükséges. 

Nekem reggel 7kor az első utam a piacra vezetett, ahol az elkövetkező néhány napra beszereztem azokat a halalak, amivel dolgozni fogok. Már kitaláltam egy menüt karácsonyra, de mivel 25.-étől családlátogatásban leszünk, ezért már ma este előkarácsonyi vacsit tartunk, hogy mindent végig tudjunk főzni. 

És akkor a jó öreg lazac egyik változatával kezdeném. Nem jelent egy erőpróbát,gyorsan elkészül, mert rövid a sütési ideje. Kell ennél több?

Hozzávalók

80dkg lazacfilé

citromlé
olaj

3 csomag Tante Fanny gyors levelestészta

 A lazacot készítsük el steaknek, vágjuk kb. 2 ujjnyi vastag szeletekre, majd sózzuk meg alaposan. A bőrét ne szedjük le, csak akkor, amikor már megsült.

Egy pár csepp olajat kanalazzunk a forró serpenyőbe, majd a lazacfilé bőrös felét süssük meg először. Ezt követően a lazac másik oldalát is süssük további kb. 45 másodpercig. Most nem az a cél, hogy teljesen átsüssük a filéket, hanem csak elősütjük. Csepegtethetünk rá egy kevés citromlevet is. Ha megsült, a bőrét még forrón szedjük le.

1_106.jpg

Ha nem akarunk leveles tészta gyúrásával bajlódni, akkor a legjobb a Tante Fanny előhűtött tésztája. Fektessük az asztalra, mint egy fekvő A4-es lapot, és vágjuk ketté, hogy két A5-ös lap méretű tésztát kapjunk végeredményül. Fordítsuk el, fekvő helyzetbe és egy-egy kisütött lazacot helyezzünk a tészta alsó egyharmadának a közepére, tojással kenjük meg a tészta széleit, hajtsuk be először jobbról, majd balról. Kezdjük el feltekerni a tésztát, majd ha szükséges, a tészta tetejét is kenjük meg tojással, ami kiváló ragasztóként szolgál, így a sütőben a tészta egy batyuként simul a lazacra. Szórhatunk a tetejére durvára vágott pisztáciát, vagy szezámmagot.

A sütőnket 180 fokra melegítsük elő, majd 10-15 perc alatt süssük a tésztát aranybarnára.

Friss salátával, vagy a korábbiakban kiposztolt kakukkfüves almachutney-val tálaljuk. Talán a vajas tésztába göngyölve még finomat és jól eső az almachutney. Én legalábbis imádom.

 2_68.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr544740461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása