Imádom a krémleveseket és amikor ezt megláttam, beleszerettem és azonnal el akartam készíteni. Nem gondoltam volna, hogy isteni lehet ez. Így gyorsan megszületett az ötlet, hogy ez lesz a karácsonyi leves. Nagy előnye, hogy az egész procedúra 30 percig tart.
Hozzávalók
10dkg vaj
2 szép szál póréhagyma
1 kiló krumpli
3dl tejszín
1l zöldségalaplé (+ 3-4dl, ha másnap fogyasztjuk, mert besűrűsödik.)
só, bors
Hámozzuk meg a krumplit, kockázzuk fel és főzzük félig készre sós vízben. Közben a póréhagymát tisztítsuk meg, ha nem szép a külseje, szedjük le a feleslegessé vált részeket. Ezután karikázzuk fel és vajon pirítsuk üvegesre.
Zöldségalapléhez én húsleveskockát használtam, mert bevallom őszintén, hogy életemben nem főztem még húslevest, így az alaplevet sem tudom elkészíteni, szégyen és gyalázat. 2 kocka mehet a liter vízhez. Ezt forraljuk fel, majd tegyük félre.
Közel egy időben fog elkészülni a hagyma és a krumpli is, így azokat egy nagy lábosban keverjük össze, adjuk hozzá a tejszínt, majd kezdjük el botmixerrel pürésíteni.
Apránként öntsük hozzá a zöldségalaplevet is, majd forraljuk fel. Sóval, borssal ízesítsük, majd melegen, pirított kenyérkockákkal, reszelt sajttal tálaljuk.
Isteni, ebből nem lehet eleget enni.
Megjegyzés: másnapra főzelékszerűen besűrűsödik, és ha felmelegítjük, akkor kb. 3-4deci zöldségalaplevet adjunk még hozzá, hogy ismét fogyasztható állapotba kerüljön. Apránként adjuk hozzá, nehogy túl híg legyen!