Karácsonykor a bejgli mellett a legnagyobb kedvencem, a keresztanyám féle Mézes sütike. Úgy várom talán, mint a Messiást. A receptjét már ezer éve elkértem, azonban még sosem volt alkalmam elkészíteni. Ez év sem volt kivétel, de amikor meglátogattuk őket, természetesen az elengedhetetlen kelléke volt a karácsonyi kínálatnak. Azonban ezt nem csak Karácsony tájékán ajánlom.
Hozzávalók
25dkg méz melegítve
15dkg margarin / vaj olvasztva
50dkg liszt
10dkg cukor
1 tojás (+1 tojás sárgája a kenéshez)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1tk. őrölt fahéj
1tk. őrölt szegfűszeg
A hozzávalókat puha tésztává gyúrjuk össze, először a lisztet a cukorral és a tojással. Melegítsük fel a mézet, a vajat olvasszuk meg és keverjük a lisztes alaphoz. Adjuk hozzá a szódabikarbónát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd fedjük le és egy éjszakát pihentessük a hűtőben.
Másnap nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Ha túl kemény lenne a tészta, és nem tudjuk könnyen nyújtani, akkor kicsit gyurmázzuk a kezünkben, és a kéz melegétől megpuhul.
Szaggassuk ki a tésztát mindenféle jópofa karácsonyi formával, kenjük meg a tetejét 1 tojás sárgájából és 1 evőkanál tejfölből álló keverékkel, mindegyik süti közepére helyezzünk egy egész mandulát vagy fél diót.
180 fokra előmelegített sütőben süssük, amíg egy pici színe lesz, ez azt jelenti, hogy maximum 10-13 percig. Ha megtapintjuk, olyan érzésünk legyen, mintha még igényelne sütést. De nehogy visszarakjuk, mert akkor meg fog keményedni!