Már korábban kikerült a madártej receptje, de aki az élvezeteket tovább szeretné fokozni, akkor próbálja ki a madártej szeletet is. Nem fog csalódni. És a vasárnapi ebéd után ideális nasi a családnak. Először picit féltem az új íztől, mert a tejszínhabot annyira nem szeretem, de a madártejes rész annyira finom volt, hogy ismétlésre volt szükség belőle. Cukorbetegek is fogyaszthatják, ha a kristálycukrot nyírfacukorral, szteviával, vagy nádcukorral helyettesítjük.
Hozzávalók
Tésztához:
8 tojás fehérje
6ek. kristálycukor
4ek. finomliszt
4el. rétesliszt
1tk. sütőpor
reszelt citromhéj
Krémhez:
8 tojás sárgája
5ek. cukor
5ek. finomliszt
1 cs. vaníliáscukor
4dj tej
18dkg margarin vagy teavaj
8dkg porcukor
3dl habtejszín
A tésztához a tojásfehérjét verjük kemény habbá a cukorral, majd szitáljuk hozzá a lisztet és a sütőport, és fakanállal óvatosan elvegyítjük. Reszeljük hozzá egy citrom héját is. Sütőpapírral béleljük ki a tepsit, egyenletesen oszlassuk el a masszát, és 8-10 perc alatt 160fokon süssük meg.
Ha megsült, szedjük ki a sütőből, és egy deszkán hagyjuk kihűlni.
A krémhez a tojássárgáját keverjük ki a cukorral, a liszttel, a vaníliáscukorral, majd öntsük fel tejjel. Ebből főzzünk sűrű krémet. A margarint keverjük ki alaposan a porcukorral, majd adjuk a kihűlt krémhez. A „madártejes” krémet oszlassuk el egyenletesen a teljesen kihűlt piskótalapon. Hagyjuk egy rövid ideig dermedni. A tejszínt verjük fel keményre, és egyengessük el a krémen.