A hétvége az egészség jegyében fog telni és kivételesen csak egyetlen süti kerül a porondra, répatorta formájában.
De kezdjük is a mexikói, kicsit pikáns de mégis egyszerű fogással, a quesadillas-sal, ami nem más mint két kukoricalisztből készült lap közé olvasztott sajt, hús és zöldség kombója.
Ha nincs kedvünk bíbelődni a tészta készítésével, akkor nyugodtan vegyük és használjuk a boltban kapható előre elkészített tésztalapokat. Nagyon finom, nagyon egyszerű, percek alatt elkészül. Az alapot szintén a főzőkurzuson tanultam még a nyár során, ahol csak zöldséges quesadillas-t készítettünk, itthon pedig szépen kitapasztaltam, hogyan is tudom hússal tölteni.
Irtó kiadós lakomáról van szó, de azért mindenképp javasolnék hozzá egy kevés salátát is. Ha már a mexikói a vonal, amit a quesa képvisel, így a saláta sem jöhet máshonnan. Ajánlom a mangó salátát!
Hozzávalók
Vega verzió:
20dkg reszelt cheddar sajt
20dkg reszelt trappista
8 tortillalap
2 californiai paprika felkockázva
Húsos verzió (vega alaphoz pluszban):
70dkg darálthús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
papradicsompüré konzerv
A sajtot reszeljük le, a paprikát vágjuk csíkokra, majd kockázzuk fel.
Ha a húsosat választjuk, akkor a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát zúzzuk össze majd olajon pirítsuk meg. A húst pirítsuk fehérre, sózzuk borsozzuk ízlés szerint, majd egy kis konzerv paradicsompürét kanalazzunk hozzá, majd főzzük össze.
Ha ezzel elkészültünk, akkor egy serpenyőt forrósítsunk fel, helyezzünk rá egy tortillalapot, olvasszunk rá a reszelt cheddar és trappista keverékéből, úgy hogy a lap teljes felületére jusson belőle, hiszen el szolgál majd „ragasztóként”, szórjunk rá a felkockázott paprikából, és ha nem a vegát szeretnénk enni, akkor tegyünk rá húst is. Süssük 1 percig, majd helyezzünk rá egy tortillalapot, egy műanyag lapáttal nyomjuk össze, hogy az olvadó sajt összeragassza a lapokat. Majd fordítsuk meg óvatosan, és süssük meg a másik oldalát is.
Salátával vagy önmagában is kiváló.