Fincsa-nindzsa

Tavaszi tekercs

2013. március 04. - fincsanindzsa

A thai konyhával néhány hónapja ismerkedem csak, szigorúan a vega Pad Thai formájában. Kedves kolléganőm minden finomságra rávesz, szóval idővel nemcsak a csípőset fogom a mindennapjaimba beilleszteni, hanem az olívabogyót is. De ne rohanjunk ennyire előre. Ott tartottam, hogy ismerkedés. Jött egy szuper lehetőség a múlt héten velem szembe, egy szuper főzőtanfolyam keretén belül, ezért gondoltam, miért is ne kamatoztathatnám a képességeimet. És bővíteném a repertoárt (remélem a nadrágjaim bővítésére nem fog sor kerülni). Olyannyira felbuzdultam, hogy a most ajánlott roppant egyszerű, és könnyen elkészíthető ételhez 24 órán belül minden alapanyagot beszereztem, hogy újra legyártsam, immáron ipari adagban – ugyanis én kis adagokban nemhogy nem tudok, de nem is szeretek főzni :) (Az Ázsia Center étterem szekciójának végén egy szuper boltban, nagyon kedvező áron mindent megtalálsz, a jázminrizstől a kókusztejig). 

Nyáron már többször kipróbáltam, azonban most kisebb adagokat akartam csak csinálni, hiszen ez frissen az igazi.

Hozzávalók (kb. 15-17 tekercshez)

-     20 dkg darált sertéshús (ha marhával mixelt, szerintem az sem gond)

-     2-3 közepes sárgarépa

-     1-2 fehérrépa

-     6-8 levél kínai kel

-     bambusz ízlés szerint (én már legutóbb elhagytam)

-     egy marék vermicelli rizstészta

-     3 gerezd fokhagyma (elhagyható, ha nem szereted)

-     barnacukor

-     ízlés szerint fehérbors, szójaszósz

-      3-4 fafüle gomba (ízlés szerint)

-     négyzet alakú rizspapír tészta

 

Mártogatós szósz:

 

-     4-5 evőkanál édes chilliszósz

-     friss vagy szárított chilipaprika (ízlés szerint mehet bele 2-4 darab)

-     3-4 evőkanál plum szósz

-     víz (kb 0,5-1dl)

-     1 evőkanál almaecet

-     2-3 evőkanál cukor

-     egy kis darab jégcsapretek reszelve

 DSCN0196_2_2.jpg

Először a szószunkat készítsük el, a receptben szereplő alapanyagokat összekeverve, felaprítva (chilli) és apróra reszelve (jégcsapretek). Ha elkészültünk vele, be a hűtőbe, hiszen a forró tekercseket ebbe fogjuk mártogatni.

A marék rizstésztát beáztatjuk vízbe, hogy megpuhuljon. A zöldségeket kb 5-6 cm hosszú vékony csíkokra vágjuk, a kínai kelnek csak a torzsáját használjuk fel, a leveleit a hörcsögnek adjuk, vagy elcsipegetjük.

Ha mindezzel megvagyunk, olajon pirítsuk meg a zúzott fokhagymát, adjunk hozzá kb. egy teáskanálnyi cukrot, egy kevés szójaszószt. Adjuk hozzá a húst, majd pirítsuk fehérre nagy lángon, fűszerezzük fehérborssal. Adjuk hozzá a csíkozott zöldségeket, a gombát és a tésztát is, majd pároljuk puhára, öntözzük meg ízlés szerint sötét szójaszósszal, ha még igényli. Ha elkészült, szedjük ki a wokból, és terítsük ki egy tiszta deszkán, hogy gyorsabban meghűljön. Ha kihűlt, kis halmokra osszuk szét a tölteléket, amit a rizspapírba fogunk tölteni.

DSCN0199_2_1.jpg

Amíg a töltelék kihűl, A rizspapírokat válasszuk szét. Ha nagyon száraz, az ujjunkkal egy kicsit vizezzük be. (ha rosszabb minőségű papírt sikerült venni, mint jelen esetben nekem is, akkor annyira vizezzük be, hogy a tészta ne törjön. A töltelékből egy háromnegyed evőkanálnyit rakjunk a tésztára, amelyet diagonálba helyezünk magunk elé. A tészta sarkát ráhajtjuk a töltelékben, elkezdjük felcsavarni, majd a jobb és bal oldalát behajtjuk, hogy kb 6-8 centis rudakat kapjunk eredményül. Ha száraz, és elválik a tészta, vizezzük egy picit meg ismételten, és csavarjuk fel teljesen. A tészta lezárásánál a csücsköt vizezzük be, hogy a csomagra tudjuk ragasztani, így a sütésnél nem nyílik ki. 

DSCN0205_2_1.jpgDSCN0219_2_2.jpgDSCN0230_2_1.jpg

Nagyon forró olajban halvány barnára sütjük a tekercseket, majd papírtörlőre szedjük.

Frissen, a hideg dresszingbe mártogatva fogyasztjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr754570411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása