Ugyan az epernek még nincs teljesen szezonja, de ennek ellenére ez a túrótorta még talán finomabb, mint a barackos verziója.
Hozzávalók
Tésztához
3 tojás
3ek. liszt
3ek. kristálycukor
citromhéj
Túrókrémhez
50dkg túró
1 nagy pohár tejföl/ joghurt
2 tojás
1 csomag vaníliáscukor
15-20dkg kristálycukor
reszelt citromhéj
2-3tk. zselatin
60dkg eper
Tetejére
1 csomag tortazselé
2.5dl víz cseresznye-/meggylé
2ek. kristálycukor
A tésztához:
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Közben a sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd kanalanként adagoljuk hozzá a lisztet is. Reszeltjük bele a citrom héját, majd a tojáshabot fakanállal óvatosan keverjük a tésztához.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és állítsuk légkeveréses üzemmódba.
Végezetül a tortaformánkat béleljük ki sütőpapírral. Ha csatos tortaformát használunk, az egyenletes tésztához a sütőpapírt tegyük a forma aljára, és utána szorítsuk rá a csatos résszel. A feleslegessé vált sütőpapírt vágjuk le. Öntsük bele a tésztát és kb. 10-12 perc alatt süssük aranybarnára. Közben hústűvel ellenőrizzük megsült-e a tészta. Ha nem ragad a tűre, akkor megsült. Ha megsült, tegyük ki deszkára hűlni.
A túrókrémhez:
A túrót villával nyomkodjuk szét, üssük bele a tojásokat, keverjük hozzá a cukrot, a vaníliáscukrot, a pohár tejfölt és reszeljük bele a citrom héját. A zselatint egy deci vízzel keverjük csomómentesre, melegítsük fel, de ne legyen forró. Ha ezzel megvagyunk, rakjuk félre egy rövid időre, amíg hűl, majd keverjük bele a túrókrémbe.
Az epret mossuk meg, és kockázzuk fel több, mint a felét. Óvatosan keverjük bele a túrókrémbe.
A piskótalapot helyezzük vissza a csatos formába, majd kanalazzuk rá a túrós alapot és tegyük be a hűtőbe 40-60 percre dermedni. Időközönként nézzünk rá, de a gyümölcsöket csak akkor szeletelhetjük rá, ha teljesen megszilárdult.
Az epret hosszában, 4-6 szeletre vágjuk fel, majd fedjük be vele a túrós alap teljes felületét.
A tetejére:
A torta tetejét az alábbiak szerint vonjuk be: egy csomag tortazselét keverjünk csomómentesre 2-2,5dl vízzel vagy gyümölcslével, – meggy- vagy cseresznyelé - 2 evőkanál cukrot adjunk hozzá, majd forraljuk fel sűrű kavargatás közben. Ha felforrt, húzzuk le a tűzről és hagyjuk sűrűsödni, hűlni. Ha még meleg, a közepétől kezdve egyenletesen csorgassuk rá a tortára, majd tegyük be a hűtőbe, hogy a zselatin megdermedjen.