Fincsa-nindzsa

Steak burgonya tejfölös mártogatóssal

2013. május 17. - fincsanindzsa

A recept a Chefparade egyik kurzusáról ered, méghozzá Sanyától. Ugyan ő szinte feketére sütötte, nekem ebből is a ropogósra sült, aranybarna jön be. Pasiknak sincs itt kifogás, ezt ők is kiválóan meg tudják főzni-sütni. És mártogatóssal együtt le is tudják nyűgözni a népet.

Hozzávalók

1,5kg krumpli
sültkrumpli fűszersó

1 nagy pohár tejföl
2-3 gerezd fokhagyma

A krumplit héjában tegyük fel főni és főzzük majdnem teljesen puhára. Utána Még forrón hosszában vágjuk 4-6 szeletre, tegyük egy gáztepsibe, majd szórjuk meg alaposan fűszersóval.

A sütőt max fokozatra (kb. 250 fok) melegítsük fel, és alsó-felső sütési fokozattal süssük ropogósra.

1_66.JPG

Amíg kisül, keverjük ki a tejfölös mártogatóst. 2-3 gerezd fokhagymát zúzzunk a tejfölbe, és sózzuk meg alaposan.

Majd ha a krumpli megsült és picit ki is hűlt, jól tunkoljuk bele a tejfölbe és szigorúan csak úgy fogyasszuk.

2_48.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr935303868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wiener 2013.05.17. 23:40:58

azért ez így elég alap

ne vada 2013.05.18. 01:03:04

@wiener: Nekem is az az érzésem, hogy "feltalálták a meleg vizet". :)

OkoskaTo:rp 2013.05.18. 07:07:45

@wiener: Ennyit néz ki a férfiakból az igényes szerző.

vitalis06 2013.05.18. 07:54:03

Mi az a "gáztepsi"?
Most elektromos sütőnél mit csináljak? :D

fincsanindzsa 2013.05.18. 08:10:38

@vitalis06: maradjunk a tepsinél és senkiben nem vált ki disszonanciát.
@OkoskaTo:rp: Kedves Okoska! Nem akartam általánosítani, főleg azért nem mert egyre több az olyan pasi, aki jól főz-süt, - és vélhetően Te is ezek közé tartozol, ha szót emeltél. Azonban meg sem tudom számolni, hogy hányszor kapok olyan levelet, hogy nem lehetne valami egyszerűt is felrakni a blogra, amit még a pirítóskészítős-tojássütős pasik is meg tudnak csinálni? Most megkapták, és jön érte a közfelháborodás :) Pórbálok minden igénynek megfelelni, de ez teljességgel kizárt :)

Azért próbáld ki, tényleg isteni. Süss hozzá valami finom húst. Kakukkfű-rozmaring-fokhagyma ágyon mondjuk szűzérmét? Kiegyezhetünk ebben? :)Szerintem ez elég ütős kombó.

jozsefka1 2013.05.18. 12:21:20

Ha lehet, inkább javasolnám a szűzérmét az alábbi módon (Ui. útálom a kakukkfüvet és nem szeretem a rozmaringot)

20 perc alatt kész.

szűzérmét jó 2 centis szeletekre vágva
körbetekerni békönnel (nem főtt, hanem síma füstölt!) egy fogpiszkával átszúrva (mint a gimiabroncs a keréktárcsán)
Mindkét oldala sózva, borsozva és mustárral megkenve
Nekem van otthon öntöttvas (gázra is tehető) grillapom,de síma serpenyő is jó, mindékét oldalát full lángon 3-3 percig sütni olajban, zsírban, vajban választás kérdése, de nem sokban, nem meglepődni, hogy a mustár miatt lekap a husi, hanem időben forgatni.
Ezt lehet tolni a fenti grillkrumplival, ami viszont nem 20 perces kaja.
Nekem ez jött be a legjobban és egyszerűen elkészíthető.
Ja, pasi vagyok és otthon rendszeresen én főzök és szeretem csinálni. (persze ha összeb...szom a konyhát, akkor van egy kis mosolyszünet:)) És ez a kaja bizony prickolós.

A mennyiség 2 főre rohadtul bőségesen:

két kisebb szűzpecsenye (gyengébbek kedvéért a rövidkaraj csontos oldalán található vékony, hosszú husika, külön vásárolva sokkal drágább, megéri egyben venni, mert a karaj jó rántotthúsnak, töltötthúsnak, vagy valamilyen szaftos szeletnek, a csontból lehet orjaleves (csontleves, csak sokkal finomabb) és megmarad a szűzérme)
1 kis tálca bacon (legalább 15 szelet)
só bors mustár
zsiradék

A krumplit meg a fentiek szerint.

fincsanindzsa 2013.05.18. 12:25:29

Jozsefka! Lesd meg a ma posztot szinte ugyanez kerult porondra csak az altalad nem kedvelt rormaringgal:)

Csak Norris 2013.05.18. 12:37:07

@OkoskaTo:rp: "Ennyit néz ki a férfiakból az igényes szerző. "

Még nem vette észre hogy a befutott szakácsok pl. Benke Laci bácsi, Kovács Lázár, Jamie Oliver nevekre hallgatnak, és nem Kati-Sári Lári fári:)

blash 2013.05.18. 14:40:30

"sültkrumpli fűszersó" uramisten, senkinek nem torne le a keze, ha fogna egyesevel a fuszereket, ami epp jonak tunik. Nem pedig az izfokozoval teli szemetet hasznalna.

Csucsundra 2013.05.18. 15:28:42

Óóó de jóóó...ezt is meg tudom főzni-sütni ,me' férfi csak rántottát tud, azt is elrontja :D gratulálok.... A mostohaanyósom rántott csirkéjét illetve az anyám töltött káposztáját kivéve, a legfinomabb és legigényesebb kajákat,amiket ettem, mind pasik főzték-sütötték, az apámmal kezdve és a vendéglői séfekkel(akik ugye,statisztikailag, úgy 85-90%ban férfiak) befejezve(de ott van a kolléga bográcsos birkatokánya puliszkával meg az apám vajban sült pisztrángja,saját gyártmányú fűszerkeverékkel,(amelynek a receptjéért sírva könyörgött az összes háziasszony-ismerős), meg tejszínes gombamártással...ja az apám már volt ... :) ) De azért biztos van férfi,aki a rántottát is elrontja... Nekem eddig még nem sikerült ételt rosszul főzni,pedig csináltam már eztazt életemben :P

Csucsundra 2013.05.18. 15:30:31

@jozsefka1: te miről beszélsz?? férfi csak főtt tojást tud,meg rántottát...ja és steak burgonyát mártogatóssal.... :P Te nem is tudsz ilyen szűzérme-akármit....fújj :D

Csucsundra 2013.05.18. 15:32:10

Gondolom a Sanya is nő....ha utána külön ki kell emelni,hogy "férfiaknak se lehet kifogása",mert akár még ők is el tudják készíteni :) még egyszer gratulálok a poszthoz.... :P

vince05 2013.05.18. 15:36:10

> fogpiszkával átszúrva (mint a gimiabroncs a keréktárcsán)

Nálunk a nagyi sosem sütött fogpiszkálóval átszúrt gumibroncsot, sem keréktárcsán, sem máson. Nem is volt már akkora erőben. Meg nálunk a fogpiszkálók sem olyan erősek. :-))

Csucsundra 2013.05.18. 15:38:18

Csak szólok: a "tejfölös mártogatós" becsületes neve muzsdéj, kedves román találmány, de biztosan megvan a balkánon másnak is...és nem csak úgy belenyomkodjuk, és megsózzuk...hanem előbb szétnyomod a gerezdeket, sóval ,gy kanál segítségével, összedolgozod, amíg olyan jó nyákos trutyi lesz,teszel bele mondjuk egy evőkanál paradicsompürét is, még dob rajta picit. Majd szép lassan hozzáadagolod a tejfölt, kevergetve...És a végére lesz egy majonéz-szerű, rezgős "mártogatósod,hogy mind a tíz női szakácsujjadat tisztára nyalod utána :) De ,aki nem vigyáz a vonalaira, tejföl helyett olajat is tehet,apránként, kevergetve, amit a fokhagyma nyákja meg a paradicsompaszta simán felvesz, és valamiféle fokhagyma-majonéz lesz a végeredmény :) Csak egy idő után hizlal nagyon. Viszont sült hallal, meg sült krumplival elképesztő... Hát kb ennyit a fűszersós sültkrumpliról. Meg a muzsdéjról, ami fokhagymás-tejfölös mártogatós.... :D

Csucsundra 2013.05.18. 15:41:27

@vitalis06: dobjál bele egy öngyújtó-töltő gáz-sprayt az elektromos sütőbe...egyszer csak szétmegy a gáz a sütőben....csak ne legyél nagyon közel hozzá :)

Csucsundra 2013.05.18. 15:44:02

..és ez a recept indult valami séf-parádén? Nem azért,tényleg nagyon finom. De a csülkös bableves picit már komplikáltabb ennél...És az is elég finom :)

Csucsundra 2013.05.18. 15:46:13

Na elnézést,csak picit berágtam a kedves szerzőre az amúgy csak enyhén nagyképű "feminista" szöveg miatt,miszerint "Pasiknak sincs itt kifogás, ezt ők is kiválóan meg tudják főzni-sütni. "...miközben közzétesz egy receptet, ami nem is recept,csak megsütött főttkrumpli muzsdéjba mártogatva, és azt is valami Sanyától látta :D

fincsanindzsa 2013.05.18. 16:01:03

Elnézést kérek minden férfitól, hogy a hatalmas egótokba beletiportam, és feltételezni mertem, hogy nem mindenkiben veszett el egy Jamie Oliver. Legközelebb megpróbálom beleszőni egy recept előtörténetébe, hogy a nők alkalmatlanok a parkolásra és a kerékcserére...

@Desmond77: Te melyik befutott szakácsnak képzeled magad a felsoroltak közül, mert nem szeretném Tőled elvenni azt a méltó posztot? Első blikkre Jamie, és irány a világhírnév :)

Csucsundra 2013.05.18. 17:09:32

@fincsanindzsa: az én egómba speciel nem tiportál bele. Az, hogy a nők,en bloc,nem tudnak kereket cserélni,rosszul tájékozódnak, vagy a reál természettudományokban(matematika,fizika) hátrébb szorulnak,mint a férfiak, egységesen nem igaz.Amelyik nőben magasabb a tesztoszteronszint, azokra a fentiek általában nem érvényesek. Sima biológia. A főzés viszont tanult viselkedés,illetve az ízek érzékelése nem függ hormonoktól,vagy génektől..... És ugye te sem Ancsától vetted a receptet,hanem Sanyától, és nem Oprah-t hozod fel,mint szakácsot,hanem Jamie Olivert :) Na mindegy. csak annyi a baj,hogy ez nagyon feminista,és minden alapot nélkülöző szöveg,hogy"ezt még a férfiak is"...míg,megjegyzem, sokkal több nő nem tud kereket cserélni,meg vezetni,tájékozódni,stb,mint ahány férfi nem tud főzni....Csak a miheztartás végett... Ja és a férfiaknak van egy csomó egyéb hiánya(kevésbé ellenállóak, alacsonyabb fájdalomküszöb,a fizikai fölényhez képest sokkal alacsonyabb tűrőképesség...próbálnánk megszülni egy gyereket,mikor egy náthától döglődünk és halálunkon tudunk lenni,ugye :) Csak pont ez a főzéses dolog nagyon sántít....

fincsanindzsa 2013.05.18. 17:41:45

@Csucsundra: Teljesen jogos, amit írtál, mind az összefüggésekről, mind a főzéstudományról. (Előbb jut eszembe Jamie, mint Nigella ez is igaz). Csak tudod az nem tetszik ebben az egészben, - ami tipikus magyar betegség véleményem szerint - hogy ha valami nem az ízlésüknek megfelelő, vagy jogtalannak megítéltetett, akkor azonnal jön a genyózás. És sokkal egyszerűbb sárral dobálni a másikat. És bennem semmi rossz szándék nem volt, amikor ezt a bizonyos "feminista" mondatot megírtam, csak eszembe jutott az egyik követőm, aki mondta, hogy néha felrakhatnék valami egyszerűbb ételt is, mert ő képtelen bármit is összedobni. És lehet, hogy szerencsésebb lett volna, ha neki címzem a bejegyzést, és nem a "pasiknak". És nincs akkor belőle sértődés-felháborodás. Majd legközelebb tényleg jobban megválogatom a szavaim.

Kevin Aare 2013.05.19. 06:51:30

Srácok, most miért kell ezt? Miért nem lehet békésen ebeszélgetni? Gondolom nem akart senki megsérteni, megbántani. NEM ez volt a cél. Akkor meg?

**--**

Én csak annyit szeretnék kérdezni, minden rosszindulat nélkül, hogy a " és alsó-felső sütési fokozattal süssük " mit jelent?

Tényleg nem értem!

fincsanindzsa 2013.05.19. 08:50:34

@Kevin Aare: Kérdésedre a válasz a pontosítás érdekében: ugyan minden sütő más, de nekünk ki lehet választani, hogy grillezhetsz, légkeverésesre állíthatod, és mivel alsó és felső fűtőszál is van, ezért ezt is beállíthatod külön-külön, hogy melyiket szeretnéd használni. Lényegében csak erre irányult a kiegészítés.

Kulminaator 2013.05.19. 08:56:53

@fincsanindzsa: Értem!
Akkor mezei gáztűzhelyben full kakaón mehet a sütés, ugye?

Éssss, köszönöm szépen!

fincsanindzsa 2013.05.19. 09:39:10

@Kulminaator: Simán :) Csak időközönként nézd meg, ne égjen meg nagyon, mert úgy kevésbé élvezhető.

Kulminaator 2013.05.19. 11:52:59

@fincsanindzsa: Köszi!

Van egy nagyon egyszerű, ámde finom kaja. Bár lehet az Olivér gyerek nem alacsonyodna le ennyire :) Szóval, egyszer nincs kedved írni a lepcsánkáról (lepcsánka, lapcsánka, cicege, tócsni, stb..)??

Én nagyon szeretem!

fincsanindzsa 2013.05.19. 11:59:22

Ezer éve nem ettem, de imádom, úgyhogy felveszem a listára. Jövő hétvégén megcsinálom, mert akkor még lehet régi krumplit kapni úgyis. Egy ismerősömtől kaptam rá egy továbbfejlesztett receptet, amit sváb tócsinak hívnak. Ebben gomba és sonka is van. De csinálok alap verziót, minden ízesítés nélkül, de ezt is kipróbálom. Köszi a tippet :)

Kulminaator 2013.05.19. 13:10:28

@fincsanindzsa: Igazán nincs mit!
Én viszonylag sokszor csinálok, akár 2-3 darab krumpliból is. És valóban nagyon jól lehet variálni! Várom nagyon az írásod!

Csak Norris 2013.05.19. 21:53:19

@fincsanindzsa: Ki mondta hogy én befutott szakács lennék? Ha az lennék magamat mondtam volna, nem a másik hármat. Én csak szimplán szeretek főzni, és a mai nők mellett még a mosogatás is marad nekem.

És te hogy vagy vele? Kudlik Julinak vagy Stahl J.-nak képzeled magad?

Ha meg blogolsz, meg kellene tanulnod a menüket rendbe rakni.

Legközeledd légyszives ossz meg valamit arról is hogy ogy főzzünk tésztát. :)
Bát találkoztam olyan csajjal aki azt is le tudta égetni.

Csak Norris 2013.05.19. 22:15:02

@fincsanindzsa: "És sokkal egyszerűbb sárral dobálni a másikat."

Én nem ezt tettem. Az egy mondatra reagáltam, a sárdobálás az lett volna ha a recepteket kritizálom. De azt nem tudom mivel nem próbáltam ki, az illusztrációk pedig guszták, meghozzák az étvágyam, így arra nem vethetek követ és feltételezem finomak is.

fincsanindzsa 2013.05.20. 00:22:57

@Desmond77: Mire gondolsz az alatt, hogy rakjam rendbe a menüket? Azért vannak az almenük, hogy a kezdőoldalról mindenki arra keres, amire gusztusa van.

És sajnos elkéstél, a tésztáról már megszületett a poszt :)De nyugi, nem a száraztészta főzési technikáról :)

fincsa-nindzsa.blog.hu/2012/07/06/alapteszta_friss_haziteszta

Csak Norris 2013.05.20. 12:31:52

@fincsanindzsa: Bocs, a menüket nem akartam beleírni, csak véletlenül maradt benne.
Explorer 8-on így jelennek meg egymás alatt, becopyztam:

Reggeliző
Termelői boltok
Webshopok
Gasztro rendezvények
Budai Gourmet
Szimpla piac
WAMP Spájz
Creative
/* IDE, A KÉT PERJEL + CSILLAG KÖZÉ ÍROTT ALÁBBI SORAIM UTÁN (!!!) KELL BEILLESZTENED EGY EHHEZ HASONLÓ SORT, HA ÚJ ALMENÜPONTOT SZERETNÉL LÉTREHOZNI:
IDE ÍRD BE AZ ÚJ ALMENÜPONT NEVÉT!
*/

Firefoxxal rendesen mennek.

Csak Norris 2013.05.20. 15:08:37

@fincsanindzsa: Olyan tésztkészítő még nekünk is van a sufni mélyén.:)

fincsanindzsa 2013.05.20. 15:14:44

@Desmond77: hmm, érdekes. ezt nem tudotam, mert én csak chrome-ot használok. Miután megkaptam a nagyim mondta, hogy hát vagy 10 éve neki is porosodik a spejzban egy ilyen masina :)
süti beállítások módosítása