A biztonság kedvéért egy újabb tésztás kaja. A kis mennyiségeket nem ismerem, ezért ismét egy kiadós adag főzősére invitállak Titeket :) Alapjába véve ez a receptje a szilvásgombócnak is, aminél nincs is finomabb kajcsi. Ezt a nagyimtól tanultam, szóval rossz igencsak nem lehet. Az tudja ezt igazán, aki már kóstolta a főztjét, szerintem vagytok ezzel jó néhányan.
Hozzávalók
1kg krumpli
1 tojás
liszt
csipet só
csipet cukor
olaj
fél kg kockázott bacon
1kg savanyú káposzta
ízlés szerint bors
A krumplit megmossuk, és egy nagy lábos vízbe feltesszük főni. Egy teáskanálnyi sót tegyünk hozzá. Fedő alatt főzzük puhára, majd ha megfőtt, húzzuk le a héját, majd még forrón krumplinyomón törjük át, és hagyjuk teljesen kihűlni. Én azt szoktam csinálni, hogy este megfőzöm, és reggelig állni hagyom, majd beledolgozom a hozzávalókat. Azért ne kezdjünk el dolgozni melegen vele, mert több lisztet vesz fel, és keményebb lesz a tésztánk.
A krumplit egy nagy műanyag edénybe rakjuk, és adagoljunk hozzá lisztet, adjuk hozzá a 1 tojást, sót, cukrot és egy csepp olajat is. Gyúrjuk össze, és addig adagoljunk hozzá lisztet, amíg jó gyúrható tésztát nem kapunk, nem ragad és rugalmas. (ne legyen túl kemény).
Ha ezzel megvagyunk, hagyjuk állni a tésztát egy fél órát. Közben egy nagy lábosban tegyünk fel vizet forrni. Csak a forrás környékén tegyünk bele olajat és 1 púpos teáskanál sót. Ha felforrt, szaggassuk bele a nudlinkat. Ha a nudlik feljönnek a víz tetejére, merjük ki egy tálba, és ismételjük meg a műveletet, amíg van nyers tésztánk.
Közben a felkockázott baconszalonnát süssük zsírjára, a savanyú káposztát ízlés szerint 2-3szor vízzel mossuk át, hogy ne legyen túl savanyú.
Az elkészült nudlikra szórjuk őrölt borsot, majd keverjük hozzá a bacont és a káposztát.
Tálaláskor tejfölt kanalazzunk a tetejére.