Ezzel a recepttel a vegáknak szeretnék kedvezni, hiszen olyan készítek szimplán vega kajcsit, hogy ez inkább a csillaggal megjelölt részhez tartozik. Mivel imádom a húst, ezért többnyire ilyen ételeket készítek, de néha jól esik a hasamnak a könnyedebb étel is. Mint az alábbi:
Hozzávalók (29 centis átmérőjű piteformához)
6 közepes burgonya pucolva
25 dkg friss paraj
5 gerezd fokhagyma
só
bors
2dl főzőtejszín
1 kanál tejföl
2 tojás
zsemlemorzsa a formához
A friss leveles spenótot olajon pároljuk meg, zúzzunk rá fokhagymát, sót és borsot. Ha elkészült a leveleket szedjük ki és egy szűrőn csepegtessük le. A tejszínhez adjuk hozzá a tojásokat, keverjük jól össze.
A krumplit almareszelővel lereszeljük, sózzuk és borsozzuk, fokhagymát zúzunk hozzá. Ha igazán szeretjük a fokhagymát, nyugodtan lehetünk bele 5 gerezdet is. Nyomkodjuk ki a reszelt krumplit, mert sok levet fog ereszteni, majd kukoricaliszttel szórjuk meg, hogy felszívja a nedvességét.
A piteformát vajazzuk ki, szórjunk bele zsemlemorzsát, tegyük bele a krumplit, a sarkainál alaposan nyomkodjuk bele, hogy szépen megsüljön.
A parajt helyezzük a krumplis alapra, majd öntsük rá a tejszínt is. Ha szeretnénk, parmezán vagy füstölt sajttal szórjuk meg a tetejét.
Előmelegített sütőben, 180fokon süssük aranybarnára.