Fincsa-nindzsa

Pite 8. - Francia csokoládés pite málnával

2013. július 27. - fincsanindzsa

Ez egy nagyon tetszetős receptnek indult, azonban a végére mégsem lett annyira finom, mint én azt gondoltam. Meg merem kockáztatni, hogy egy csokikrémmel, vagy esetlegesen pudinggal jobban jártam volna. Bár ízlések és pofonok. A recept kikerül, ha már elkészült, nincs mese. A recept elkészítéséhez hasznos lehet egy maghőmérő, de ennek hiányában a szánk széle is megteszi, csak a csoki hőfokával vigyázzunk. 6-10 darab készül ebből a mennyiségből, de ezt nagyban meghatározza, mekkora formát használtok hozzá.

Hozzávalók

Tésztához:

30dkg liszt
20dkg vaj
10dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom héja

Csokikrémhez:

30dkg étcsoki (min 60/-os)
4tojás + 2 tojás sárgája
360g tejszín
8dkg teavaj

Díszítésnek: málna

A linzer tésztához a vajat összemorzsoljuk a szárazanyaggal és belereszeljük a citrom héját. Hagyjuk egy órát hűtőben pihenni a tésztát. Amíg a tésztát pihentetjük, készítsük el a csokikrémet. Már jobban járunk, ha a tésztát már jó előre elkészítjük.

Ha a tészta megdermedt a hűtőben, melegítsük elő a sütőt 175 fokra, és a formácskáinkat – kisebbek, akár lehetnek nagyobbak is, mondjuk 20 centis átmérőjűek, de 4-7 centisek is – béleljük ki tésztával. A szélét alaposan nyomkodjuk le, hogy ne legyen levegős. Tegyünk bele sütőpapírt és babot, sót vagy borsót, amit ehhez használhatunk. Én ezer éve egy erre befogott zacskónyi sárgaborsót használok, aminek semmi baja nem lesz a használattól sem. Így a tésztánk szét egyenletes marad, és nem púposodik fel. 10 perc alatt süssük elő.

1_143.jpg

A csokikrémhez a tejszín forráspontig melegítjük, majd leöntjük vele a feltölt tojásokat. Ne feledkezzünk meg a tojássárgákról sem! Folyamatosan kevergessük, hogy ne álljon össze csomóba. Egy pillantás erejéig – kb. 5 másodpercig – visszatesszük a tűzre, de nehogy megsüssük a tojásokat!

A meleg keverékhez óvatosan adjuk hozzá az összetört csokoládét és keverjük habverővel simára. Hagyjuk kihűlni a csokoládékrémet, kb. 35 fokra. Ez idő alatt akár ki is tudjuk sütni a linzertésztát, ha még nem tettük meg. Ha nincs maghőmérőnk, akkor úgy tudjuk a legkönnyebben megállapítani a hőmérsékletet, ha a szánkhoz érintjük az ujjunkkal kóstolónyi mennyiséget felvett csokikrémet. Ha jó a hőmérséklet, akkor keverjük hozzá a vajat is.

2_100.jpg

A krémet töltsük bele a formácskákba, a sütő hőmérsékletét vegyük le 120 fokra és kb. 15.17 perc alatt süssük készre.

3_62.jpg

A tetejét málnával és porcukorral tudjuk díszíteni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fincsa-nindzsa.blog.hu/api/trackback/id/tr705426613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása